Rikolto-weekend in Torhout met lekkers en een ludieke veiling

Tijdens de zondagse aperitiefhappening kan er lekker gegeten worden. © foto JS
Johan Sabbe

Rikolto, het vroegere Vredeseilanden, organiseert zijn jaarlijkse actieweekend op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 januari. Het comité werkt zich drie dagen uit de naad ten voordele van landbouwers over de hele wereld.

Dit keer luidt het motto: Lekker voor mens en planeet. Rikolto, dat oogst betekent, focust op de impact van ons voedingssysteem op onze gezondheid, het klimaat en de economie. En op alle boeren die helaas onvoldoende inkomen uit hun labeur halen.

Balpennen en lepels

Op vrijdagavond en op zaterdag worden er gadgets voor de Rikolto-projecten verkocht: sleutelhangers in de vorm van het bekende mannetje, balpennen en grote houten lepels om in de kookpotten te roeren. De meeste verkoop gebeurt op de parkings van de grootwarenhuizen Colruyt en Delhaize en op zaterdagvoormiddag aan de ingang van de stadsbibliotheek. In principe is dat op vrijdag vanaf 18 uur en op zaterdag tussen 9 en 18 uur. Heel wat vrijwilligers, jong en wat ouder, bieden zich daarvoor aan.

“Volgend jaar zou er een nieuw gadget bijkomen, dat weer in het teken van duurzame voeding zal staan”, zegt Jens Demarée namens de lokale werkgroep. “Het zou, in het verlengde van de nu verkochte houten lepels, om een ander stuk kookgerei gaan.”

Aperitiefhappening

Op de Markt, langs de voorzijde van het oud-stadhuis, worden er halfopen tentjes opgeslagen. Op zondag 12 januari vanaf 11 uur kent daar de populaire aperitiefhappening zijn beloop met naar traditie vooral de oude garde uit de huidige en de vorige werkgroep aan het roer. De klassieke ingrediënten zijn een bar met diverse dranken, een ter plaatse bereide maaltijd, vuurkorven voor wie zijn handen en voeten wil verwarmen, een tombola en – de traditie heeft haar rechten – de ludieke veiling per opbod. Daarbij worden gebruiks- en andere voorwerpen aan de man gebracht, variërend van prullen tot waardevolle dingen. Het doel is uiteraard geld in het laatje te brengen.

“De aperitiefhappening is elk jaar heel gezellig”, aldus Jens. “Zeker als de weersomstandigheden wat meezitten. Vallen die toch tegen, dan zijn er de tenten om beschutting te zoeken. We hopen weer een mooi bedrag voor Rikolto bijeen te kunnen sprokkelen. Alle winst van ons actieweekend gaat integraal naar de projecten.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier