Rikolto wandelt in het spoor van Blanche en zijn peird

De werkgroep van Rikolto stelde de Willem Vermanderewandeling voor. We zien v.l.n.r.: Bob Callewaert, Reinald Vandeputte, Emmanuele Prévost, Marc Codron, Ann Dochy, Katrijn Viane, Hilde Moerman en Sabine Capiot. © WO
Redactie KW

Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) gaat tijdens haar jaarlijkse wandeling op 13 januari Willem Vermandere achterna. De 6 km lange wandeling passeert langs plaatsen waaraan de kleinkunstenaar dierbare herinneringen koestert. Ook is er een Vermandere-tentoonstelling in het gemeentehuis van Lauwe.

Door Carlos Berghman

Rikolto betekent ‘oogst’ in het Esperanto en is sinds 2017 de nieuwe naam van Vredeseilanden, dat doorheen de jaren geëvolueerd is van een Belgische ngo tot een internationale organisatie met een zestal regionale vestigingen wereldwijd verspreid.

“Onder het motto ‘Wat eten we morgen’ zetten we ons in voor eerlijke handel en duurzame landbouw”, legt Reinald Vandeputte uit, die al 30 jaar actief is bij Rikolto. “Wereldwijd steunen we boeren en hun organisaties. We willen dat zij die zorgen voor ons voedsel ook een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.”

Duits kerkhof

Voor het vijfde jaar op een rij organiseert Rikolto Lauwe een wandeling, die deze keer in het teken staat van Willem Vermandere. Marc Codron stippelde een 6 km lange wandeling uit langs een tiental locaties die een link hebben met de ereburger van Menen, die in 1940 in Lauwe geboren werd.

“We wandelen voorbij zijn geboortehuis in de Striepstraat, de wagenmakerij van vader Marcel in de Menenstraat, ‘t Kraaiveld waar kleine Willem samen met zijn vader tijdens de oorlog een neergestort Engels vliegtuig aanschouwde, het voormalige Duits kerkhof waar hij als kind vaak ravotte, de Leie waar hij graag ging kijken naar het lossen van de schepen, café Den Beer waar hij ieder jaar met de dorpsharmonie het Sint-Ceciliafeest vierde, het kerkhof waar zijn ouders begraven liggen… Bij elke plaats horen er verhalen, liederen of gedichten van Willem Vermandere”, somt Marc op.

Snoepzakjes

Wie in de voetsporen van Willem Vermandere wil treden, kan dat doen op zondag 13 januari tussen 8 uur en 14.30 uur. De wandeling start en eindigt in het gemeentehuis van Lauwe. Deelnemers betalen een vrije bijdrage en ontvangen een klein aandenken.

“In het gemeentehuis loopt die dag ook een tentoonstelling over Willem met elpees en boeken, jeugdfoto’s en klasfoto’s, zijn geboorteakte en stamboom, krantenartikels… Doorlopend kan je er ook terecht voor een hapje en een drankje in ons Rikolto Café. Willem verleende zijn medewerking aan de expo en keurde de teksten voor de wandeling goed. Of hij die dag ook daadwerkelijk aanwezig zal zijn, is onzeker”, besluit Marc.

Rikolto verkoopt tijdens dat weekend ook gadgets, chocolade en snoepzakjes gevuld met rotsjes aan de supermarkten Select en Spar en aan bakkerij Frank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier