Bij oes teus woarn tollemolle "joengs"...

Zes meisjoengs

En twjè negtjoengs

Met deze zinnen trok Rik Van neste (53) onze aandacht. We gingen langs bij hem thuis, verscholen achter een bomenpartij aan het einde van een oprijlaan tussen de akkers. En het moet gezegd, hier wordt er wel degelijk gewestvlaanderd. Rik schudt moeiteloos de ene oude West-Vlaamse uitdrukking en vergeten woorden na de andere uit zijn mouw.

"Vroeger was West-Vlaams een taal op zich, geen dialect. Iedereen sprak het," mijmert de vijftiger. "West-Vlaams is nu wel weer een beetje een hype maar zelfs die liedjes van Wannes Cappelle en Het Zesde Metaal, dat is eigenlijk geen West-Vlaams. Dat is Nederlands met een West-Vlaams accentje." Voor we het goed en wel beseffen, zijn we een uur bezig over 'ollekartjelen' en 'tetoet' en de vervoeging van het werkwoord hebben: èn.

Westvlaanderen zoals we het graag doen. Geniet even mee van deze West-Vlaming in hart en nieren.

Wij westvlaanderen! Jij toch ook??

Wat betekent westvlaanderen voor jou? Laat het ons weten via mail op wijwestvlaanderen@kw.be. De voorbije weken kregen we flink wat reacties binnen. Een selectie uit de inzendingen vind je hieronder:

Ingo westvlaandert in Waardamme:

Helena westvlaandert in Westende:

Rita westvlaandert in Lichtervelde:

Paula westvlaandert in Aartrijke:

Gaby westvlaandert in Ieper:

Bij oes teus woarn tollemolle "joengs"...Zes meisjoengsEn twjè negtjoengsMet deze zinnen trok Rik Van neste (53) onze aandacht. We gingen langs bij hem thuis, verscholen achter een bomenpartij aan het einde van een oprijlaan tussen de akkers. En het moet gezegd, hier wordt er wel degelijk gewestvlaanderd. Rik schudt moeiteloos de ene oude West-Vlaamse uitdrukking en vergeten woorden na de andere uit zijn mouw."Vroeger was West-Vlaams een taal op zich, geen dialect. Iedereen sprak het," mijmert de vijftiger. "West-Vlaams is nu wel weer een beetje een hype maar zelfs die liedjes van Wannes Cappelle en Het Zesde Metaal, dat is eigenlijk geen West-Vlaams. Dat is Nederlands met een West-Vlaams accentje." Voor we het goed en wel beseffen, zijn we een uur bezig over 'ollekartjelen' en 'tetoet' en de vervoeging van het werkwoord hebben: èn. Westvlaanderen zoals we het graag doen. Geniet even mee van deze West-Vlaming in hart en nieren. Wat betekent westvlaanderen voor jou? Laat het ons weten via mail op wijwestvlaanderen@kw.be. De voorbije weken kregen we flink wat reacties binnen. Een selectie uit de inzendingen vind je hieronder:Ingo westvlaandert in Waardamme:Helena westvlaandert in Westende:Rita westvlaandert in Lichtervelde:Paula westvlaandert in Aartrijke:Gaby westvlaandert in Ieper: