Rik Torfs: “Er bestaat geen mooiere taal dan het West-Vlaams, Guido Gezelle wist dat ook al”

© Benny Proot
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

In West-Vlaanderen zien we iedereen graag, zelfs als ze niét uit de tofste provincie van allemaal komen. En dus mag er ook elke week één niét-West-Vlaming op onze website. Dit keer gingen we aankloppen bij de Leuvense rector Rik Torfs.

Kwestie van geen fout te maken: bent u zeker dat u geen West-Vlaming bent?

“Ik vrees dat ik geen West-Vlaamse roots heb. Wel kwam ik ooit op de luchthaven van Zaventem een zekere mijnheer Torfs tegen die in Brugge woonde en een West-Vlaams accent had. Dat is bijzonder ongewoon, de meeste mensen die met mij hun familienaam delen komen uit de provincie Antwerpen. Maar door een Torfs te zien die West-Vlaams sprak leek het plotseling een intelligentere naam.

Wat vindt u een mooi aspect van ons West-Vlamingen?

“Wat mij altijd opvalt is dat de West-Vlamingen mooier West-Vlaams spreken dan de ander Vlamingen. Dat is een grote troef want er bestaat geen mooiere taal dan het West-Vlaams. Guido Gezelle wist dat ook al. Daarnaast zijn de West-Vlamingen natuurlijk de slimsten en de sterksten van allemaal. Zij zijn niet alleen in West-Vlaanderen de besten, maar als ze uitwijken naar een ander provincie -wat ze wel eens doen- zijn ze ook daar superieur.”

Wat is uw favoriete plekje in West-Vlaanderen?

“Mijn favoriete plek is het hof Bladelin in de Naaldenstraat in Brugge, waar vandaag de KU Leuven thuis is. En voor de rest zijn er in West-Vlaanderen vele prachtige plekken. Mijn favoriete weggetje loopt ergens in de polders tussen het Zoute en Retranchement, al is dat laatste dorp gelegen in het verre buitenland.”

(FV)