Rik Sagaert neemt afscheid van Seniorenadviesraad: “We moeten meer wegen op het beleid”

Rik Sagaert hamert op het belang van aandacht voor senioren. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Rik Sagaert neemt na 16 jaar afscheid als voorzitter van de Seniorenadviesraad. Hij hoopt dat het stadsbestuur zijn beloftes van betere voetpaden en veiliger verkeer naleeft en wijst erop dat 27 procent van de Bruggelingen 60-plusser is. “Er is inspraak, maar we moeten nog meer wegen op het beleid.”

Na 16 jaar is Rik Sagaert (84) door Jan Vandecasteele opgevolgd als voorzitter van de Brugse Seniorenadviesraad (SAR). “Ik mis die betrokkenheid meer dan ik op voorhand gedacht had”, bekent de voormalige godsdienstleraar aan het Instituut voor Voeding en later onderdirecteur in het VHSI in Brugge. Al wordt het gemis aan debatten in de SAR thuis in de Spoorwegstraat in Sint-Michiels ruimschoots gecompenseerd door de vinnige kwinkslagen van zijn echtgenote Griet Sintobin, voormalige lerares, organist én feministe. Terwijl Rik als past-voorzitter diplomatisch probeert te schipperen rondom heikele punten, is ACW’ster Griet bij wijlen erg vurig in haar sociale eisen voor de senioren en de zwakkeren in onze samenleving.

Beloftes

“Ik denk wel dat de Seniorenadviesraad de voorbije jaren gewogen heeft op het beleid, er was inspraak. Maar alles kan beter”, zegt Rik. “Bij het begin van elke legislatuur stelt elke schepen zijn beleidsplan voor en er zetelen vertegenwoordigers van de SAR in andere adviesraden. De samenwerking met Mintus (OCMW), de dienst Welzijn én de schepenen die de voorbije twee decennia bevoegd waren voor ouderenzorg achtereenvolgens Lieve Mus en Martine Matthys was uitstekend. Maar toch was het aantal vragen om advies vanuit het stadsbestuur relatief beperkt. Ik herinner mij vooral vragen over mobiliteit, wonen en de mantelzorgpremie.”

“In hoeverre het bestuur ook rekening houdt met onze adviezen, is iets anders. Maar ik verwacht veel van onze nieuwe burgemeester Dirk De fauw. Toen ik in de provinciale seniorenraad zetelde, was hij als gedeputeerde bevoegd voor ouderenzorg en toonde hij veel interesse voor onze noden. Ik hoop nu ook dat hij de beloftes nakomt die ingeschreven staan in het stedelijk beleidsplan.”

Betrokkenheid

“27 procent van de Bruggelingen is 60-plusser”, weet Rik. “Wordt er onvoldoende rekening gehouden met hun wensen en problemen? Misschien. Voor sommigen tel je niet meer mee, als je met pensioen bent en niet meer productief bent. Maar inspraak vereist ook betrokkenheid van de Brugse senioren. De meeste ouderenverenigingen zijn vertegenwoordigd in de SAR. Amper 40 procent van de senioren is lid van een vereniging; belangrijk is dat wij als adviesraad ook de andere 60-plussers horen en vertegenwoordigen. Daarom zijn 20 procent van de zitjes in onze algemene vergadering voorbehouden voor onafhankelijken.”

Bijna 40 procent van de Brugse senioren heeft het financieel moeilijk

“Het meest trots ben ik op de twee behoeftenonderzoeken die wij samen met professor Verté van de VUB onder de Brugse senioren gevoerd hebben. Dit jaar komt er hoogstwaarschijnlijk een derde onderzoek. Aanvankelijk was dat onderzoek voorzien kort voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar men wilde niet met vuur spelen. Diverse politieke partijen zouden er dan selectief bepaalde zaken kunnen uithalen of camoufleren. De voornaamste problemen zijn nochtans dezelfde gebleven; ze vereisen voortdurende en in de toekomst nog meer doorgedreven aandacht. 39 procent van de Brugse senioren voelt zich onveilig in het verkeer, 44 procent is bang voor een diefstal of inbraak en één op vier durft ‘s avonds niet naar buiten.”

Voetpaden

“Al jarenlang hamert onze werkgroep Verkeer op betere voetpaden. Dat staat nu in het beleidsplan van de nieuwe bestuursploeg, maar het stond er vorige keer ook al in. Het is nochtans niet alleen vervelend voor senioren, die makkelijk vallen, maar ook voor mensen met een beperking én voor jonge ouders met kinderwagens. Over het algemeen zien senioren het verkeer in Brugge als te druk én onveilig, zeker op de oversteekplaatsen. Het feit dat in de Zone 30 zebrapaden afgeschaft zijn, zorgt voor onduidelijkheid en onzekerheid.”

“De mantelzorgpremie is één van onze belangrijke realisaties, maar 20 euro per maand voor de mantelzorger is een veel te klein en dus louter symbolisch bedrag. In de nabije toekomst zal het opgetrokken worden tot 50 euro. Wat nog altijd niet veel is”, aldus Rik, die ook pleit voor beter aangepaste woningen voor senioren. Echtgenote Griet vult aan: “Inderdaad, want rust thuis is nog altijd te verkiezen boven rusthuizen. Telkens als ik op bezoek ga in een woonzorgcentrum, erger ik mij. De verzorgsters betuttelen de senioren met ongepaste verkleinwoorden en nemen te weinig tijd voor hun gasten.”

Rik: “Ik zetelde een tijdlang in de examencommissie van Hogeschool Vives. De directie verzekerde mij dat de school in haar opleiding veel aandacht schenkt aan de omgang met senioren in woonzorgcentra. Ze vragen hun studenten met aandrang om kleinerende verkleinwoorden en betutteling achterwege te laten.”

Een ander, nijpend probleem is de eenzaamheid van de Brugse senioren.

Rik Sagaert: “Uit het vorige onderzoek blijkt dat 29 procent van de 60-plussers zich eenzaam voelt en niet kan terugvallen op familie, vrienden, buren of een vereniging. Twee jaar geleden werd Brugge opgeschrikt door de dood van vier senioren, die in alle eenzaamheid gestorven waren. Hun lichaam werd pas vele weken later ontdekt. Ik heb toen burgemeester Renaat Landuyt om meer aandacht voor dit probleem, zonder de vele verenigingen die zich inzetten voor senioren te vergeten. Zo is het project Vierkant tegen eenzaamheid ontstaan.”

“Belangrijk in die optiek is ook de jaarlijkse peperkoekenactie, waarbij 200 vrijwilligers aankloppen bij alle Brugse 85-plussers en hen een peperkoek geven. Je kunt daar smalend over doen, ten onrechte! Want de 85-plussers die de vrijwilligers binnenlaten krijgen een gerichte vragenlijst. Zo worden klachten genoteerd en eenzaamheid gedetecteerd. Maar ook verdoken armoede. Bijna 40 procent van de 60-plussers heeft het moeilijk om financieel rond te komen. Er is hier veel meer armoede dan we denken!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier