Rik Decramer uit Ieper schrijft nieuw coronalied: Vrimde Coronatyden

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Nadat hij al ‘Vrolijke Coronavrienden’ zong voor zijn buren van het Hovelandpark in Ieper, heeft Rik Decramer nu een nieuw coronalied gemaakt. ‘Vrimde Coronatyden’ klinkt echter opvallend minder opgewekt. “Deze tekst is meer vanuit mijn gevoel geschreven, meer zoals ik echt ben”, zegt Rik.

Omdat zijn buren in het Hovelandpark in Ieper iedere avond om 20 uur blijven applaudisseren voor de zorgverleners, trakteerde Rik Decramer (66) hen al een kleine maand geleden met een speciale coronaversie van ‘Vrolijke Vrienden’. Het coronavirus blijft Rik echter inspireren met als resultaat een nieuw compositie: ‘Vrimde Coronatyden’.

A la claire fontaine

“De melodie heb ik ‘gepikt’ van een oude Franse ballade, dacht ik: ‘A la claire fontaine’. Ik wou eens opzoeken hoe oud die ballade wel was, en toen zag ik dat het lied dateert van voor 1865 en afkomstig is uit Québec. Niet Frans dus, maar Canadees”, vertelt Rik, die onder meer zingt bij het Banjo-orkest uit Menen en dirigent is van solidariteitskoor Vamos Pra Lutar. “Er bestaan prachtige versies van, onder andere van de folkzingende zussen Kate en Anna McGarrigle. Ik kende het lied al heel lang en ja, hoe ontstaat dan zoiets? Stephan Houtman, pastoor van De Panne en vriend van mij, stuurde mij een coronatekst op een andere oude Franse melodie en dat werkte inspirerend. Ik moet trouwens nog werk maken van dat lied van Stephan…”

Melancholischer

Terwijl in ‘Vrolijke Coronavrienden’ al eens een ludieke kwinkslag te horen is, klinkt ‘Vrimde Coronatyden’ opvallend somberder. ‘Van wie da’m geiren zagen, ét ‘t us ol zeer gedoan, da’m under heel ollene, zo moesten laten goan’, zingt Rik onder andere. “De melodie is melancholischer en nodigt ook meer uit tot een somberder tekst”, vertelt Rik. “‘Vrolijke coronavrienden’ is ontstaan in het begin, en toen zagen we alles misschien nog een stukje vrolijker in. Ondertussen is toch duidelijk dat heel die coronacrisis bittere ernst is. En ik mis na al die tijd ook wel mijn sociale al dan niet muzikale contacten. Het is een bewuste keuze, want als je jezelf afvraagt : ‘Wat is dat toch allemaal? Het zijn toch vreemde tijden…’, dan kom je niet meteen tot een vrolijke tekst. Deze tekst is ook meer vanuit mijn gevoel geschreven, meer zoals ik echt ben.”

Buren en kleinkinderen

Bij het liedje hoort ook een aangrijpende videoclip die te vinden is op Youtube. “Mijn oudste schoonzoon, Bart Callens uit Ieper, vertelde mij dat hij het ook wel zag zitten om de videoclip eens te proberen. Samen met ideeën van mijn jongste dochter heeft hij er inderdaad wel iets moois van gemaakt. De acteurs zijn vrienden, buren en kleinkinderen. Dankzij de middelen van de moderne techniek konden ook onze kleinkinderen die in Steenhuize wonen meespelen. En dankzij diezelfde middelen kon ook weer vriend Philip Hoessen uit Gistel er muzikaal iets moois van maken”, besluit Rik. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier