Rijkswachtkazerne maakt plaats voor woningen

De rijkswachtkazerne in de Roeselarestraat gaat tegen de vlakte. (foto ZB)
Redactie KW

De sloopwerken aan de Oude Rijkswachtkazerne in de Roeselarestraat zijn gestart. Bouwmaatschappij De Mandel plant er in de toekomst zes sociale koopwoningen.

De Rijkswachtkazerne is een vertrouwd beeld in de Roeselarestraat in Zonnebeke. Reeds voor WO I was er Rijkswacht aanwezig in Zonnebeke. Na de verwoestende oorlog werd de kazerne heropgebouwd en later nog helemaal vernieuwd. Na de politiehervorming verloor de kazerne aan belang. Eerst werd het nog de nieuwe stek van de milieudienst van de lokale politie Arro Ieper. Die verhuisde later naar het nieuwe hoofdcommissariaat van de zone, bij Flanders Language Valley.

Onbewoond

Na enkele jaren niet gebruikt en bewoond te zijn kwam er al vlug verval. De gewezen Rijkswachtkazerne bestaat uit de woning voor de adjudant, twee koppelwoningen die vroeger door rijkswachters werden bewoond, twee woningen die omgebouwd werden tot burelen, enkele bijgebouwen, een viertal garages en nog een stuk grond. Het OCMW kocht begin 2014 de gewezen kazerne voor 375.000 euro aan de Regie der Gebouwen die eigenaar was en verkocht die door aan de sociale huisvestingsmaatschappij de Mandel. Het gaat om een totale oppervlakte van 1.167 m² . De Mandel plant er nu een zestal sociale koopwoningen met garage.

Het worden identieke woningen met vier slaapkamers. De plannen zijn van Architectenbureau Claeys uit Passendale. Er werd een aanvraag tot bouwvergunning ingediend nadat eerder reeds een sloopvergunning werd afgeleverd. Het slopen is gestart, volgend jaar starten wellicht de bouwwerken.

Nieuwe verkaveling

Om doorsteek naar wijk De Patine mogelijk te maken komt er later nog een nieuwe verkaveling met een tiental loten. Op de gemeenteraad van 11 februari wordt het wegentracé en weg- en rioleringswerken van de verkaveling site Oude Rijkswachtkazerne ter goedkeuring voorgelegd.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier