Rijhuis in Toekomststraat wordt Gulden Pand

De eigenaars van het Gulden Pand zijn Pieter en Eline Snoeck-Vandenbussche. Zij kregen een cheque van 1.500 euro en een professionele fotoreportage van het pand. © (Foto TV)
Redactie KW

Zondag werd voor het eerst de Prijs Bouwkundig Erfgoed ‘Gulden Pand’ uitgereikt aan een kwalitatieve verbouwing van een Kortrijks pand met architecturale en/of historische waarde. De Prijs van de vakjury ging naar een rijhuis aan de Toekomststraat 10.

Het gebouw werd in 2017 gerenoveerd. De toenmalige eigenaar van de nabijgelegen gieterij Wyseur bouwde twee enkelhuizen in 1909. Nummer 8 voor zichzelf en het smallere nummer 10 waarschijnlijk voor een familielid of bediende. De twee enkelhuizen zijn opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed. “Het doel van renovatie was het verbouwen van onze rijwoning en uitbreiding met een verticale lichtschacht in eigentijdse materialen. In de verbouwing hebben we de vele originele sierelementen behouden”, zegt architect Eline Vandenbussche.

Rijhuis in Toekomststraat wordt Gulden Pand

Daarnaast was er ook een Prijs van het publiek. Die ging naar een rijhuis aan de Veldstraat 122. De eigenaars zijn Ine Verboven en Sigert Defrancq. Zij kregen een geldprijs van 750 euro, geschonken door voorzitter Lions Club Kortrijk, en een professionele fotoreportage van het pand.

Rijhuis in Toekomststraat wordt Gulden Pand

Twee broers schrijnwerkers bouwden in 1928 twee woningen op nummer 122 en 124. Een van twee identieke rijhuizen is opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed.

“Het doel van renovatie was de restauratie van ons vrij smal rijhuis tot een frisse vernieuwde stadswoning met veel aandacht voor de originele bouwelementen. Ons pand kreeg een nieuwe lichtrijke achterbouw”, aldus architect Sigbert Defranck. De renovatie gebeurde in 2016-2018.

Rijhuis in Toekomststraat wordt Gulden Pand

De nieuwe prijs is een initiatief van de Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk (ABEKO), het Erfgoedplatform en de stad Kortrijk. Omdat zij de heropwaardering en het behoud van het waardevol bouwkundig patrimonium in Kortrijk belangrijk vinden. “Verder ook om de eigenaars van zo’n panden te erkennen en te feliciteren. Om toekomstige eigenaars van historische panden te stimuleren en aan te moedigen. Om alle inwoners te sensibiliseren en te informeren over het rijke historische erfgoed van Kortrijk. Om met de prijs een bijdrage te leveren tot het verfraaien van het straatbeeld”, zegt covoorzitter Hannes Pieters. Er werden 16 projecten ingediend. “Met de prijs wil ABEKO eigenaars erkennen die het architecturaal patrimonium in stand houden en herstellen. Het uitgangspunt is het respect voor, het herstel van of de versterking van de erfgoedkenmerken en -elementen van het pand. ABEKO wil ook andere en toekomstige eigenaars van waardevolle panden stimuleren en het stedelijk bouwkundig erfgoed bekend maken bij de Kortrijkzanen”, zegt covoorzitter Nicole Pannier.

Rijhuis in Toekomststraat wordt Gulden Pand

(Peter Van Herzeele – Foto’s TVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier