Rij online mee met de Ronde van Harelbeke 2019

© GF
Redactie KW

Het participatietraject ‘de Ronde van Harelbeke’ vindt niet alleen plaats op zes verschillende locaties in de stad, maar de verschillende etappes kan je ook online meerijden via het participatieplatform www.wapeisje.be.

Op 20 februari wordt het startschot van de Ronde van Harelbeke gegeven. Tot en met 4 april komen zes verschillende sprekers en zes panels aan bod over verschillende thema’s. Vooraf, tijdens de pauze en achteraf kunnen deelnemers hun ideeën en voorstellen kwijt via verschillende methodieken. Ze kunnen tijdens de uiteenzetting of tijdens de pauze hun vragen voor de deelnemers aan het panel indienen op papier of digitaal via hun Smartphone.

De resultaten van het traject worden als input gebruikt, naast tal van andere analyses, voor de opmaak van het strategisch meerjarenplan van de stad Harelbeke. “Het verschil met de vorige rondes is dat we deze keer thematisch en niet langer gebiedsgericht te werk gaan“, verduidelijkt burgemeester Alain Top. “We willen de temperatuur bij de inwoners meten over zes thema’s: slim en duurzaam ruimtegebruik, de sociale stad, de luisterende stad, mobiliteit, natuur, milieu en klimaat en maatschappelijk ondernemen. Het eerste thema wordt ingeleid door Peter Lacoere, docent ruimtelijke ontwikkeling aan Hogeschool Gent en adviseur bij Intercommunale Veneco.”

“Een strategisch meerjarenplan van de stad”

Schepen van communicatie en participatie Dominique Windels vult aan: “Inwoners die omwille van omstandigheden niet aanwezig kunnen zijn op een of meerdere avonden van de Ronde, kunnen het traject ook online meerijden. Op het participatieplatform www.wapeisje.be (CitizenLab), dat in de loop van donderdag online komt, kan iedereen zijn of haar voorstellen en ideeën kwijt volgens de verschillende thema’s van de Ronde van Harelbeke. We hopen dus niet alleen op een hoge opkomst op de zes locaties, maar ook op een levendig platform waardoor we heel wat input krijgen voor ons meerjarenplan dat de lijnen uitzet voor de komende jaren.”

(PVH)

Een overzicht van de avonden:

20 februari in cultureel centrum het Spoor

Peter Lacoere, docent ruimtelijke ontwikkeling aan Hogeschool Gent en adviseur bij Intercommunale Veneco.

Thema: slim en duurzaam omgaan met ruimte

28 februari in WZC De Vlinder

Geert Six van Unie Der Zorgelozen

Thema: sociale stad , buurt- en wijkwerking, pleegzorg, kansengroepen, integratie, Noord-Zuid, onderwijs

14 maart in Dorpshuis De Rijstpekker Hulste

Aline Muylaert, oprichtster van het participatieplatform Citizenlab

Thema: Luisterende stad : gastvrijheid, evenementen, beleving, vrije tijd, toerisme, participatie, cocreatie, buurt- en wijkwerking, burgerinitiatieven, citymarketing

21 maart in Buurthuis Zandberg

Dirk Lauwers, professor en mobiliteitsexpert

Thema: Mobiliteit: aandacht voor fietsers en wandelaars, minder autoverkeer, parking voor lokale handelaars, mobipunten

28 maart in de Zuiderkouter Stasegem

Dirk Draulans bioloog, journalist en auteur

Thema: Natuur, milieu en klimaat, energie, groen, natuur, biodiversiteit

4 april in Brouwerij De Brabandere Bavikhove

Piet Colruyt, sociaal ondernemer

Thema: Maatschappelijk ondernemen: lokale handel, markt, industrie

Het publiek is welkom vanaf 19 uur, inhoudelijk programma start om 19.30 uur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier