RIHO-korpschef Curd Neyrinck: “Er is maar één vijand en dat is Covid-19”

Zes etages hoog in zijn bureau op het politiekantoor op het Westwing Park (vroegere Accent Business Park) maakt korpschef Curd Neyrinck eens statement door zijn mondmasker op te zetten voor de foto. "De mensen maken het zichzelf soms moeilijk." (foto Frank) © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

“De feiten zijn de feiten, maar deze moeten in volledige context bekeken worden”, reageert RIHO-korpschef Curd Neyrinck na het incident met de politiemotard en de skater op de Trax-site (zie kader hierdonder). “Ik kan, mag en zal niet verder op de feiten ingaan om het onderzoek niet te schaden. Maar mag ik iedereen oproepen om gewoon de maatregelen op te volgen. Dat vergt van allen het minst energie en leidt tot de meeste rust. De mensen moeten zich realiseren dat er maar één gemeenschappelijk vijand is: Covid-19.”

De politiezone RIHO had er al een heftig weekend opzitten met brandstichting en een persoonsongeval op een spooroverweg toen ze ook nog in het oog van de storm terecht kwamen toen een politieagent letterlijk in de clinch ging met een 39-jarige skater. Het parket onderzoekt de zaak. “Daarom kan ik als korpschef ook geen commentaar geven. We zijn uiteraard wel met de bewuste inspecteur in gesprek gegaan en zijn daar tot een voorlopige oplossing gekomen. En ondertussen wordt een extern onderzoek gevoerd, zoals dat gebruikelijk is bij dergelijke voorvallen.”

Over de schreef

Feit is dat het RIHO-korps in de vuurlinie staat. “Wij niet alleen. Ook de gemeenschapswachten, brandweermannen, de mensen in de zorg… De burger is mondiger geworden. Op zich is dat geen slechte zaak, maar soms gaat men over de schreef en lijkt het respect voor de mensen die ook maar hun werk doen verdwenen. Wij doen maandelijks honderden controles. Mocht iedereen die zijn papieren of identiteitskaart moet tonen dat betwisten, dan kunnen wij gewoon onze job niet meer behoorlijk doen. Persoonlijk vind ik dat sommige mensen te veel energie stoppen in hoe ze een maatregelen kunnen omzeilen, dan door die simpelweg gewoon op te volgen. Als je twijfelt of je in een bepaalde situatie je mondmasker moet dragen of niet, zet hem dan gewoon op.”

Beroepsgeheim

Ondertussen krijgt de gecontesteerde politieman via een petitie via Facebook tienduizenden mensen achter zich. “Het is een steun voor onze diensten, maar aan de andere kant is het jammer dat dit moet gebeuren na een incident. Ik verkies dat de mensen in het openbaar leven gewoon opvolgen wat de wet voorschrijft en wij hen vragen. Die sociale media hebben een prominente plaats gekregen in onze maatschappij. Soms zie ik daar zaken op verschijnen die pertinent onjuist zijn, maar die wij niet kunnen counteren omdat we gebonden zijn aan ons beroepsgeheim. Dat is soms lastig. Maar we moeten ermee leren leven. Net als het feit dat iedereen nu klaarstaat om een filmpje te maken van een interventie van ons. Men gooit dat meteen op het internet, terwijl wij bijvoorbeeld nog niet de tijd gehad hebben om de familie van een slachtoffer te verwittigen. Dit leidt tot pijnlijke situaties.”

Klaar voor bodycams

Op de Trax-site beschikt men over beelden van twee camera’s die het hele incident hebben gefilmd. “Maar daar is uiteraard geen klank bij. Bodycams kunnen een oplossing zijn, maar daarvoor moeten nog een aantal problemen weggewerkt worden. In het samenwerkingsverband WVL4, dit zijn de politiezones Westkust, Polder, RIHO en VLAS, zijn we klaar om daarin te investeren.”

“Als iedereen elkaar met respect behandelt staan we al een stuk verder”

Zelf kwam Curd Neyrinck in 1984 bij de politie en doorliep hij alle rangen. “Het is van alle tijden te zeggen dat het vroeger beter was. Maar het is vooral anders en moeilijker. Ik probeer wat tijd vrij te maken om op het terrein te komen. Ik ga bijvoorbeeld in de nachtelijke shift van de 100 dagen mee op patrouille. De mensen in het veld hebben het inderdaad soms hard te verduren. En het zijn vooral ook mensen en geen robotten. Ik spreek uit ervaring. Ik heb zelf ook nog in een weekend drie dodelijke ongevallen meegemaakt, dat kruipt in de kleren. En niet iedereen zet dat even makkelijk van zich af. Als politieman draag je een rugzak mee en het lukt niet altijd even vlot om deze af te zetten. Dat lukt wel door te praten met collega’s. Maar als iedereen elkaar met respect behandelt, dan staan we al een stuk verder.”

Reactie burgemeester

Ook burgemeester Kris Declercq reageerde: ‘Vanuit mijn bevoegdheid dien ik het onderzoek af te wachten, maar ik volg het uiteraard nauw op. Het is wel dringend nodig dat er opnieuw respect is voor de handhavers, de regels en elkaar. Onze samenleving staat onder spanning, maar het niet-respecteren van de regels en geweld zijn nooit een optie. De mensen die voor onze veiligheid instaan doen dit in deze zware coronatijden meer dan ooit in moeilijke omstandigheden en onder grote druk. Het vertrouwen in de oprechtheid van de handhavers blijft voor mij onveranderd.’

Het Trax-incident blijft nazinderen

Vorige zaterdag ging een filmpje viraal van de hardhandige arrestatie van Franky Vlieghe, een 39-jarige skater uit Tielt die weigerde zijn mondmasker op te zetten. Aanvankelijk was er geen politie in de buurt van de Trax-site. Toen een gemeenschapswacht de man er op attent maakte een mondmasker op te zetten, bleef hij weigeren. Uit goede bron vernamen we dat hij ook ook naar de stadswacht gespuwd zou hebben.

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.

Toen een motard van de politiezone RIHO arriveerde liep het snel uit de hand. Vlieghe maakte niet meteen aanstalten zijn identiteitskaart te overhandigen en beledigde de agent voor ‘nazi’ en ‘fascist’. Hij daagde de agent ook uit om ‘hem te slaan’. Daarop greep de politiemotard naar de harde middelen. Hij gebruikte pepperspray en deelde meteen een vuistslag uit. Vervolgens kon hij met een toegesnelde collega de skater op de grond in de boeien slaan. Dat het er buitenproportioneel gewelddadig aan toe ging, viel niet in goede aarde bij omstaanders die het hele voorval filmden en later online zetten. Een dag later eiste Franky Vlieghe in een interview op kw.be het ontslag van de bewuste agent. Maar op de sociale media kozen steeds meer mensen de kant van de politie-agent. Er werd zelfs een petitie opgestart waarbij al ruim 40.000 mensen zich achter de agent schaarden.

Ondertussen werd Vlieghe ook het slachtoffer van het hoongelach op sociale media. Hij werd ook rechtstreeks bedreigd via Facebook door mensen die hem nog een zwaarder pak slaag beloofden. Ondertussen voert het parket een onderzoek naar de zaak waarbij zowel de handelingen van de agent als het gedrag van de skater onder de loep genomen worden. Ook de camera’s van de stad legden de feiten op beeld vast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier