Rigo Meersman, de pater familias van het Heulse verenigingsleven

Rigo Meersman uit Heule overleden. (foto HOL) © HOL
Redactie KW

Soms plaatst men iemand op een sokkel of vormt men voor hem een erehaag. Rigo Meersman was niet de man die dat wenste of wilde. Toch krijgt hij een lofrede, want een Heuls monument is niet meer. Rigo is op 66-jarige leeftijd overleden, zaterdag neemt Heule afscheid.

Door Carlo Herpoel

Rigo Meersman overleed na een hartfalen op vrijdag 12 april. De sterke man achter vele Heulse organisaties en evenementen laat zijn echtgenote Viviane Verfaillie en hun twee kinderen Jelle en Bert achter.

De rasechte Heulenaar is bekend bij jong en oud. Rigo was verweven met het Heulse verenigingsleven. Al woonde hij in Gullegem, zijn liefde en bezieling voor Heule bleef. Rigo was een trekker bij talrijke organisaties, oprichter van verenigingen en steunde tal van initiatieven. Hij was rechtdoorzee. Eens hij zijn zinnen op een idee had gezet, kon niemand hem er nog vanaf brengen. Zijn netwerk was zo ruim dat hij altijd bij iemand terechtkon om zijn beoogde resultaat te bereiken.

Afscheid van icoon

Rigo was betrokken bij onder andere jeugdclub Den Ast, de werkgroep Tinekesfeesten en hij was medeoprichter van Confrérie De Griffioen. Hij was, samen met vier andere kunstminnende vrienden, de oprichter en bezieler van De Beeldenaars. Feestgemeente Heule verliest een icoon.

Rigo was dé stuwende kracht achter de oprichting van Confrérie De Griffioen. Onder zijn impuls organiseerde een aantal vrienden in 2004 in de marge van de Tinekesfeesten voor de eerste keer een intronisatie. Velen dachten, onterecht, dat het een typische Heulse stoot was. In de organisatie van activiteiten blonk Rigo uit door zijn creativiteit, zowel op vlak van organisatie als qua uitwerking. Zo was hij de initiator van het pensioenfeest voor de populaire dorpsfiguur ‘Willy De Coiffeur’ in juli 2008, waarbij Heule verenigd werd op de Platse. Dat was de aanzet voor het jaarlijkse dorpsfeest Heule Conzee. Ook het idee voor de ‘nostalgische avond voor de Heulse tweede jeugd’ ontsproot aan zijn brein. Een bescheiden fuif groeide uit tot een groots evenement ‘de 1.000’, een jaarlijkse traditie op de vrijdagavond van de Tinekesfeesten.

“We zullen hem missen om zijn creativiteit, zijn gedrevenheid, zijn integriteit, zelfs om zijn in sommige gevallen onwrikbaarheid. We gaan ons uiterste best doen om hem te eren door zijn werk verder te zetten”, klinkt het bij de Confrérie.

“Onwezenlijk… Zo voelden wij het aan toen we, net op vakantie, vernamen dat Rigo overleden was”, vertelt Noël Maes. “Meer dan veertig jaar geleden leerden we hem kennen bij de Tinekeswerkgroep. Er was een bestuurscrisis en het einde van de Tinekesverkiezing dreigde. Rigo was een van die Heulenaars die dat niet zou laten gebeuren. Later stampte hij met kompaan Geert Desmet het ontwerpbureau Meersman&Desmet uit de grond: ze verzorgden jarenlang de lay-out van Heulespiegel, het tijdschrift van onze heemkring. Vorig jaar interviewden we hem samen met Pol Vermeersch over de ‘Skribbels’, een idee dat uit zijn koker kwam. Hij wist moeiteloos enkele gelijkgestemde Heulse zielen te enthousiasmeren om er hun schouders onder te zetten. Gelukkig heeft hij de plaatsing van de Skribbels nog mogen meemaken en mee organiseren. Zo verrijkte hij Heule met nieuwe monumenten. Zelf was hij er ook een.”

Volk samenbrengen

Hannes Malfait, uitbater van De Kameleon: “Rigo was de pater familias van het verenigings- en feestleven. Elke woensdag kwam hij met zijn Griffioenvrienden samen om te brainstormen over nieuwe toprealisaties. Wat me bijblijft, is zijn vastberadenheid. Het dak over Heuleplatse was een superidee waar hij mee het brein van was. Met een wedstrijd kreeg het concrete vorm. Zelfs de stadsdiensten besteedden er een studie aan. Hij kon mensen samenbrengen. Tot grote vreugde van de cafébazen. Rigo dacht aan alles. De Skribbels is een mooie erfenis die hij achterlaat.”

Nic Cattebeke, voorzitter van oc De Vonke: “Rigo was een visionair, een creatieve geest. Als mens was hij gedreven en altijd principieel overtuigd van zijn gelijk. Hij had over alles een uitgesproken mening. Rigo stond ook ten dienste van andere organisaties en deelde met plezier zijn kennis. Hij zette zich in met de Heulse Beeltenaars om kunst dichter bij de Heulse bevolking te brengen.”

De afscheidsplechtigheid vindt plaats op zaterdag 20 april om 10 uur in oc De Vonke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier