Riet Muylaert (JackoBond): “Na het optreden volgen sowieso traantjes”

Riet Muylaert ofte JackoBond staat om 16.30 uur met de Nijghse Vrouwen in De Voute. Vier dames die samen songs brengen van Lennaert Nijgh, hij schreef muziek voor artiesten zoals Boudewijn De Groot of Ramses Shaffy. Het is het allerlaatste optreden van een 2,5 jaar durend project.


Riet Muylaert, misschien beter bekend als JackoBond, is afkomstig van Beernem, maar woont ondertussen al meer dan tien jaar in het Antwerpse. Terugkeren naar onze provincie doet ze nog steeds met veel plezier én bijna wekelijks. Ook haar West-Vlaamse tongval is ze nog niet kwijt. Voor Riet is het de vierde keer Dranouter. “Telkens met een nevenproject, maar eigenlijk nog nooit met JackoBond. Hopelijk is vijfde keer goede keer”, klinkt het lachend. “Het is de tweede keer dat ik hier sta met de Nijghse Vrouwen. De eerste keer was in 2015, toen hadden we al heel wat culturele centra aangedaan en Dranouter was een van de eerste festivals en meteen een voltreffer. De tent zat vol en zowel jong als oud zong de teksten volop mee. We verwachten dus veel van het optreden hier, de lat ligt hoog!”

Collectief geheugen

Het project Nijghse Vrouwen brengt muziek van Lennaert Nijgh. Hij schreef een schat aan liedjes, vooral bekend in uitvoeringen van Boudewijn De Groot, Liesbeth List, Ramses Shaffy of Rob de Nijs. Liedjes zoals ‘Meneer de President’, ‘Malle Babbe’ of ‘Pastorale’ zijn uitgegroeid tot het collectief geheugen van Vlaanderen en dat verklaart wellicht ook het succes. “Aanvankelijk zouden we dit project in een andere bezetting doen, maar door omstandigheden werden we een viertal met Astrid Nijgh, de eerste vrouw van Lennaert, Sabien Tiels en Amaryllis Temmerman. We zijn vier totaal verschillende types, maar op de een of andere manier klikt het enorm. Het was niet de bedoeling om meer dan twee jaar op te treden, maar de vraag was groot en de reacties enorm positief.”

“Na het concert blijven we hangen en houden we een flink feestje!”

Het optreden op Dranouter belooft bijzonder te worden. “Na 2,5 jaar is dit het allerlaatste concert dat we doen met de Nijghse vrouwen. Het was een enorm toffe periode en het is toch vreemd om het nu af te sluiten. Al van vanochtend verschijnen er emotionele berichtjes in onze WhatsApp-groep en als de anderen een traantje laten, dan volg ik sowieso! Maar we gaan er vooral een leuke dag van maken en het project vieren en veel plezier maken. Twee van ons blijven zelfs slapen op de camping. Het is dat ik morgen een huiskamerconcert heb of ik deed het ook. Ik blijf alvast tot na Bazart, ik ben benieuwd hoe ze het live doen!”

Riet Muylaert (JackoBond):

“Dranouter is sowieso iets om naar uit te kijken. Samen met Cactusfestival in Brugge is het een van de gezelligste festivals van ons land. De sfeer is er erg relax, je kan er gewoon met de kinderen naartoe en er zijn goede optredens. Alleen al naar het festival zelf rijden is een belevenis. Eerst die glooiende landelijke wegen en dan plots staat het festival er, bijzonder!”

Eerlijk en oprecht

Het zijn drukke tijden voor Riet, met haar muzikanten van JackoBond trok ze in het voorjaar op tournee met liedjes van Marva. “Een groot succes, zodanig zelfs dat we in het najaar een vervolg plannen met nog eens een vijftigtal optredens. Ik heb er zelf enorm veel van geleerd en ben mezelf tegengekomen. Het is eerlijke en oprechte muziek en ik ben tot de conclusie gekomen dat ik misschien nog te vaak compromissen maakte in mijn muziek. Het is iets dat ik meeneem in mijn nieuwe muziek. Een en ander zullen we in het najaar al akoestisch uitproberen om dan in 2018 met een nieuwe tournee te komen. Het is druk, maar ik zie het helemaal zitten!”

(TD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.