Riet heeft nieuw album ‘Aardbeien in januari’ en nam concert op in lege kerk

Riet poseert in Mariekerke. © PADI/Daniël
Patrick Depypere

In de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart-Kerk in Mariekerke (Bornem) nam Riet – voorheen Jackobond – een bijzonder concert op met liedjes van haar nieuwe album ‘Aardbeien in januari’ en dat in een lege kerk. Normaal zou Riet op donderdag 10 september dit album officieel releasen, maar door corona viel de hele planning in het water. In de kerk werden er nummers uit het nieuwe album gezongen én werden er ook beelden gemaakt, die de kopers van het album als toetje zullen ontvangen.

Vanaf heden praat iedereen nog over Riet en niet meer over Jackobond. Inderdaad, Riet vindt dat nu de tijd is aangebroken om muzikaal door het leven te gaan met haar voornaam. Ze hoopt natuurlijk dat de Jackobond-fans daar begrip voor opbrengen en dat ze haar muzikaal blijven steunen én volgen. De zangeres – geboren in Beernem – werkte voor deze plaat samen met topproducer Jo Francken én met klinkende namen van collega-artiesten, waaronder Raf Walschaerts van Kommil Foo, Frank Vander Linden (De Mens) én de enige échte Bart Peeters. Tijdens de avond was er de mogelijkheid om met Riet te praten over haar nieuwe cd en die kans grepen we met beide handen vast.

Hoe gaat het met je in deze coronatijden ?

Riet : “Dit is al direct een intense vraag. Het is al een bijzondere periode geweest, want we moesten afscheid nemen van ons mama en dat overheerst heel die coronatijd. Het goede aan die lockdown was dat mijn werk was weggevallen. Mijn zus en ik hadden alle tijd om voor mama te zorgen. We zijn heel dicht bij haar geweest. Als artiest was het eveneens zoeken, maar ik ben niet gestopt. Ik heb een kindervoorstelling gemaakt, singles opgenomen, dit plan bedacht om toch maar de cd te kunnen uitbrengen met de nodige aandacht. Het enige nadeel is dat wat ik maak voorlopig niet tot bij een publiek geraakt, maar ik zat dus niet stil.”

De verveling sloeg dus niet toe zonder optredens ?

Riet : “Bij ‘t begin van de lockdown had ik een immens drukke periode achter de rug en het deed deugd om eens niets te moeten. Ik kon er ook voor mama zijn. Enkele weken geleden kon ik eens optreden. Ik liep één week supergelukkig omdat we nog eens op een podium mochten staan.”

Sorry dat ik het zo formuleer, maar voor een singer-songwriter is een dergelijke periode misschien ook een Godsgeschenk omdat je zen kan zijn en zonder druk nieuwe liedjes kan neerpennen ?

Riet : “Dat is juist. De single met Bart Peeters ontstond in die periode, omdat we ruimte hadden om eens te jammen. Het is leuk om eens te voelen hoe het is als alles wegvalt, je staat daar niet bij stil. In mijn branche ben je wel eens bang dat je geen werk zal hebben en dan neem je ook alles aan, waardoor je agenda dan ook proppensvol zit. En plots viel dat weg. Er was niets meer. In ‘t begin deed dat wel even deugd.”

Riet in de kerk van Mariekerke.
Riet in de kerk van Mariekerke.© PADI/Daniël

Vloeiden tijdens die lockdownperiode nieuwe nummers vlugger uit je pen dan op andere momenten, wanneerje inderdaad een drukke agenda hebt en tegen een deadline moet schrijven ?

Riet : “Ik had een andere lockdown dan de meeste mensen door de ziekte van mama. Toen stond ik daar dus niet bij stil. Een week nadat mama was overleden ben ik begonnen met de repetities voor een kindervoorstelling en nadien maakte ik ook nog liedjes. Ik bleef heel creatief. Maar wat je zegt, is wel juist.”

Indien ik goed ben geïnformeerd is één van uw nieuwe songs geen nieuw liedje, maar wel een bestaand nummer van Walter Verdin. Waarom opteerde je voor een dergelijke song en hoe kwam de samenwerking met Bart Peeters voor die song tot stand ?

Riet : “Bart en ik waren aan het jammen. Hij speelde gitaar, ik was aan het zingen. Er passeerden keiveel liedjes. En plots kwam dat nummer van Walter Verdin voorbij. Ik kende dat liedje al vanuit mijn jeugd. Mijn ouders luisterden vaak naar kleinkunst en Nederlandstalige muziek. Bart was aan het spelen, ik zong spontaan het refrein. Bart vond dat zo leuk. Hij is een spring-in-‘t-veld en één week later was dit lied ‘Er is iets’ al opgenomen. Wat ik nu vertel, is iets van nog maar drie weken terug. Deze single kwam er dus op ‘t laatste moment nog bij. Met die song kan ik mijn album promoten. En wat leuk eraan is : dit lied is dit jaar precies 40 jaar jong. Walter Verdin ging dit lied toch weer uitbrengen. Hij is superblij dat Bart en ik dat lied in de spotlights zetten en dit 40 jaar nadat dit lied werd geschreven.”

Ze zijn begonnen...
Ze zijn begonnen…© PADI/Daniël

Normaal zou je album in september uitkomen, maar de release is verplaatst naar volgend jaar. De titel is ‘Aardbeien in januari’. Een rare titel ?

Riet : “De release is gecanceld, maar er is nog geen nieuwe datum. Daarom dat we nu dit doen. We waren in januari, februari en begin maart aan het try-outen. Drie singles van onze plaat werden al op de radio gedraaid. We bouwden een verhaal op naar de cd-voorstelling van 10 september. Toen we enkele weken geleden vernamen dat het niet doorging, heb ik dat plan bedacht. Ik besloot van alle mensen die mijn cd of lp kopen via een link blij te maken met dit optreden hier, exclusief voor kopers. Als het na corona mag, dan doen we dat optreden nog eens over voor een volle kerk of voor een volle Roma, maar voorlopig weten we nog niet wanneer dat zal mogelijk zijn. En wat de titel betreft. Dit is niet enkel de titel van de cd, maar ook van een song. Dat lied gaat over een verboden liefde. Net zoals er geen aardbeien in januari mogen zijn gaat dat over een relatie die er niet mag zijn.”

Op welke plaatsen vond je de inspiratie voor al je nieuwe songs ?

Riet : “De plaat werd geschreven in een periode na een relatiebreuk. Ik heb mijn verdriet verwerkt. Ik stelde mij terug open voor het leven. Ik kwam veel mensen en vooral mezelf tegen. Over heel dit thematiek gaat die plaat. Dat is die inspiratie, mijn eigen leven.”

Voor het nieuwe album werkte je samen met andere artiesten, waaronder Frank Vande linden van De Mens, Bart Peeters, Raf Walschaerts.. Was het een bewuste keuze om ook andere collega’s bij je nieuwe project te betrekken ?

Riet : “Raf was mijn coach, hij gaf mij tips. Hij zong wat mee op bepaalde demo’s en de producer stelde voor dat Raf ook zou meezingen op enkele nummers. Frank is dan weer de eerste artiest waarmee ik ooit een liedje schreef. Ik wilde dat eens doen. Ik had dat in heel mijn carrière nog nooit gedaan. We deden dat en zingen dat ook samen op de plaat. Met Bart is het spontaan ontstaan, zoals ik al aanhaalde.”

Riet heeft nieuw album 'Aardbeien in januari' en nam concert op in lege kerk
© PADI/Daniël

Hoeveel songs staan er op ‘Aardbeien in januari’ ?

Riet : “Er staan dertien liedjes op. Het lied ‘Meer dan ooit’ gaat over springen in het leven. Als je verdriet verwerkt is, zet je angsten opzij en je moet opnieuw springen in het leven. ‘Wat als wij twee’ gaat over iemand die je tegen komt aan de tramhalte en je begint te fantaseren over een leven samen. ‘Maak me warm’ is de song met Frank. Een lied over je zorgen opzij zetten, in de auto springen en de warmte opzoeken…”.

Is Riet blij met de nieuwe ingeslagen weg, zonder de naam Jackobond of gaat het misschien te langzaam ?

Riet : “Ik ben heel blij met de nieuwe ingeslagen weg, maar alles heeft zijn tijd nodig. Jackobond was de naam van mijn afstudeerproject. Na dat project bleef ik gevraagd worden om op te treden en dat bleef dan maar onder de naam Jackobond. Mijn muziek is zo persoonlijk, gaat zo over mij dat ik al lang met het idee zat om onder mijn eigen voornaam te zingen. Ik durfde echter niet omdat ik schrik had om mensen te verliezen. Maar deze plaat is zo mezelf waardoor ik besloot van dat onder Riet uit te brengen. Ik hoop natuurlijk dat mijn fans mij volgen. Ik blijf IK en het hele verhaal klopt.”

Riet tussen haar collega's-artiesten.
Riet tussen haar collega’s-artiesten.© PADI/Daniël

Raf Walschaerts van Kommil Foo is voor deze cd de rechterhand geweest van Riet. We stelden ook aan Raf enkele vragen.

Hoelang ken je al Jackobond alias Riet Muylaert ?

“Och, al heel lang. Toen ze 20 jaar was, kwam ze al naar optredens van Kommil Foo kijken. Ik denk dat we elkaar dus wellicht al 20 jaar of méér kennen.”

Werkte je al eerder samen of is het de eerste samenwerking ?

“Even nadenken. We kwamen elkaar wel vaak tegen, maar ik denk niet dat we al ooit samenwerkten. Nu werkten we intensief samen, omdat ik haar gecoacht hebt voor haar nieuwe plaat. Ik denk dat we nu toch één jaar goed samenwerkten.”

Hoe kwam die samenwerking tot stand ?

“Riet houdt van de teksten van Kommil Foo. Ze vroeg of ik eens naar de teksten van haar nieuwe cd wilde kijken. Zo hebben we samen de teksten van die nieuwe cd bekeken en aangepast waar nodig. Riet schreef alles, maar ik gaf er mijn commentaar op.”

Wat vind je persoonlijk van de singer-songwriter Riet ?

“Wat ik aan haar heel tof vind, is dat ze open staat voor verandering. Ik doe dit ook al meer dan 30 jaar en ook ik heb het gevoel dat ik iedere dag nog bij leer. Ik voel dezelfde mentaliteit bij haar. Zij wil leren, zij gaat ervoor, ze steekt er veel energie in. Het is tof om met zo iemand samen te werken.”

Wordt haar muziek gewaardeerd in ons land of vind je dat het beter kan, dat ze hoger moet staan op de muzikale ladder ?

“Dat vind ik wel. Nu maakte ze een goede plaat, met een topproducer, met goede teksten. Ik hoop dat er nu nog meer doorstroming komt en dat ze nog meer hogerop geraakt.”

Waar zie je Riet staan binnen vijf jaar ?

“Riet heeft twee kanten : een Ann Christy-kantje en een poppy-kant. Ze zwemt er tussen. Dat is een goede positie. Ik hoop dat ze binnen vijf jaar nog meer haar eigen muzikale stek kan hebben.” (PADI & Daniël)

Het album is persoonlijk bij Riet te koop, alle info op www.rietmusic.be/bestellen/En dan krijg je er een gratis concert bovenop.

Riet heeft nieuw album 'Aardbeien in januari' en nam concert op in lege kerk
© PADI/Daniël

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.