Rien Deleu uit Torhout is de Beste Boekenmeester

Rien Deleu, de Beste Boekenmeester 2020, hier uitgedost als de Verschrikkelijke Meneer Gom.
Johan Sabbe

De titel ‘Beste Boekenmeester 2020’ gaat naar Torhoutenaar Rien Deleu (33), onderwijzer aan het derde leerjaar van vrije basisschool De Revinze in zijn stad. Dat werd woensdagnamiddag bekendgemaakt. De gevierde leerkracht krijgt als prijs een pakket met liefst 100 boeken.

Uiteraard zullen de gewonnen boeken in de schoolbibliotheek terechtkomen. Welgeteld 86 leerkrachten uit heel Vlaanderen poogden de titel van Beste Boekenmeester/Beste Boekenjuf binnen te halen, maar de Torhoutenaar overvleugelde ze allemaal.

Rien, op de foto uitgedost als de Verschrikkelijke Meneer Gom uit de gelijknamige boeken, speelt al jaren amateurtheater, is leadzanger van de Nederlandstalige rockband Planeet 9 en staat voor de klas met veel creativiteit en enthousiasme. Een terechte winnaar van de prestigieuze titel.

De schermpjes tegengas geven

Met de prijs voor de Beste Boekenmeester ofBeste Boekenjuf wil de jury al voor de zestiende keer waardering tonen voor leerkrachten die een concrete en dagelijkse inzet aan de dag leggen voor de leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas. Het gaat om een initiatief van GroKi (Groep Kinderboekenuitgevers). De organisatie is in handen van GAU (Groep Algemene Uitgevers) en de Canon Cultuurcel, in samenwerking met Boek.be en Klasse.

“Ik vind lezen bijzonder belangrijk”, zegt de laureaat. “Ik laat mijn leerlingen een boekenpaspoort invullen en ga in de bibliotheek op zoek naar een passend boek voor elk kind. Het loont zeker de moeite om daar tijd en energie in te stoppen.”

Riens collega’s van vbs De Revinze zijn alvast lovend. “Rien is een woordkunstenaar, een meester met een groot hart voor kinderen en met gevoel voor humor”, klinkt het. “Zodra je zijn klas binnenkomt, voel je hoe fijn het moet zijn om een schooljaar met hem mee op stap te gaan. De jongens en meisjes krijgen er zin in leren én zeker in lezen! We zijn trots op meester Rien.”

De laureaat promoot lezen waar mogelijk. “Vanuit je luie zetel kun je nieuwe werelden verkennen”, zegt hij. “Dat is een voorrecht. De schermpjes krijgen te veel marktaandeel in de vrije tijd van kinderen. Dus moeten we met boeken tegengas geven. Om onze leerlingen te bewijzen hoe leuk het is om op te gaan in een verhaal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier