‘Ride for Joren’ wordt uniek Wevelgems avondcriterium

(foto SL)
Stefaan Lernout

Vrijdag 24 september wordt een dag waar Jelle, Bieke, Thomas, Giovanni en Sofie al lange tijd naar uitkijken. Eindelijk is het toegelaten om ‘Ride for Joren’, een wielerwedstrijd ter nagedachtenis aan hun overleden broer en vriend, te organiseren. Door tal van omstandigheden is het een avondcriterium geworden en meteen een primeur: het is heel uitzonderlijk dat een wielerwedstrijd voor beloften en elite zonder contract bij kunstlicht zal worden gereden.

In juni 2019 overleed wielrenner Joren Touquet op vakantie in Tenerife. Een hartfalen werd de 26-jarige zoon van Karlien en Kurt fataal. Familie en vrienden bleven verslagen achter, de wereld stond stil. Broer Jelle en echtgenote Bieke Delanghe en vrienden Sofie Suestrone, Giovanni Cottenies en Thomas Vanhaecke zochten een passend eerbetoon. “Voor ons was het al snel de bedoeling dat Joren niet vergeten wordt”, zegt Jelle. “Joren was een levensgenieter en coureur in hart en nieren, vandaar het idee om een jaarlijks wielerwedstrijd te organiseren die zijn naam zou dragen.”

Enkele maanden later richtten de vrienden de vzw ‘Ride for Joren’ op. Het was de bedoeling om al op 3 juli 2020 de eerste editie van de nieuwe wielerwedstrijd te organiseren. Omwille van corona kon die niet doorgaan, net als de volgende geplande editie in het voorjaar van 2021.

“Nu is het eindelijk zover”, zegt Jelle opgelucht. “Op 24 september verwelkomen we 50 renners op onze eerste ‘Ride for Joren’, een wielercriterium voor beloften en elite zonder contract. Start en aankomst zijn in de Oleanderstraat, de renners rijden 33 rondjes van 2,1 kilometer. Vanzelfsprekend moet het hele parcours verkeersvrij gemaakt worden, maar daar knelde het schoentje. Dat kon pas later op de avond. Uiteindelijk – en na goedkeuring van Cycling Vlaanderen – mochten we starten om 19 uur. Dat was voor hen geen evidente beslissing, maar het bleek al snel dat ook zij onze wedstrijd een warm hart toedragen.”

Kunstverlichting

Dat betekent dat de aankomst rond 20.45 uur zal zijn. Vervelend detail: eind september is het dan al aardig donker. “De straatverlichting volstaat niet, vooral de bochten moeten extra verlicht worden”, aldus Jelle. “We zochten en vonden een oplossing bij VD Rental, dat ons een mooie korting gaf voor de huur van mobiele verlichting. Die kost hadden we aanvankelijk niet ingecalculeerd, het is dan ook dankzij de extra sponsoring van Wouter Masselis en verzekeringskantoor Remmerie dat we ons avondcriterium met kunstverlichting toch kunnen organiseren.”

Meteen een uniek gegeven, want een avondcriterium voor beloften met verlichting is een primeur. Het verloop zal met argusogen gevolgd worden door Cycling Vlaanderen, dat heel wat aanvragen krijgt voor avondcriteria. Veelal van organisatoren die in het voorjaar hun wedstrijd dienden te annuleren en nu toch nog een plaatsje zoeken op de overvolle kalender.

Mooie namen

De jonge organisatie staat voor een immense uitdaging. Zonder enige ervaring in het organiseren van een wielerwedstrijd gingen ze aan de slag. Al snel kwamen ze tot de vaststelling dat het een dure onderneming is. De zoektocht naar euro’s was dan ook een van de eerste bekommernissen. “We vonden al snel heel wat sponsors bereid, maar tot tweemaal toe dienden we onze koers te annuleren”, zegt Thomas Vanhaecke, die naast ploeggenoot van Joren bij wielerteam Decock-Van Eyck-Devos Capoen ook zijn werkmakker was in de groendienst van Harelbeke. “We zijn dan ook enorm dankbaar dat ze niet afhaakten en er bleven op vertrouwen dat ‘Ride for Joren’ zou plaatsvinden.”

De deelnemerslijst liep snel vol, slechts 50 renners mogen deelnemen. “Er zitten heel wat mooie namen tussen die we nog niet allemaal mogen prijsgeven”, glimlacht Giovanni Cottenies. “Feit is dat vele collega’s dit niet willen missen. Zo heeft Rutger Wouters toegezegd. Hij was Belgisch kampioen in 2018, het jaar dat Joren er achtste werd. Rutger is leerkracht in Mol, hij kan pas vertrekken om 16.30 uur naar Wevelgem maar wil er absoluut bij zijn. Verder zal ook provinciaal kampioen bij de elite zonder contract Anthony Debuy aan de start staan.”

Vrijdagse frietjes

Er is ook animatie rond het parcours. “Voor de kinderen is er een springkasteel in samenwerking met hoofdsponsor Devos Capoen en je kan je vrijdagse frietjes bij ons komen eten”, lacht Sofie Suestrone. “We hopen met de opbrengst van drank en frietjes de kassa aan te vullen zodat we volgend jaar opnieuw kunnen organiseren. We hebben de ambitie om een jaarlijks terugkerend criterium te worden.”

Het parcours loopt langs de Oleanderstraat, Wijnbergstraat, Kastanjestraat, Meibloemstraat, Esdoornstraat, Wilgenstraat, Moorselestraat, Jan Breydelstraat, Toekomstraat, Egelantierstraat terug naar de Oleanderstraat. De inkom is gratis. Voor de start wordt een minuut stilte gehouden.

(SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier