Rico Claeys uit Waregem en Niels Degrijze uit Zwevegem nemen deel aan EK miniatuurracen

Rico Claeys (links) en Niels Degrijze. © (foto GJZ)
Redactie KW

Vrijdag 6 maart vertrekken Rico Claeys en Niels Degrijze naar het EK miniatuurracen in het Nederlandse Sittard. Met een trofee naar huis komen, zit er wellicht niet in. Voor hen wordt het vooral genieten van het samen racen met de grote piloten. Piloten die vaak betaald worden om te racen met telegeleide wagentjes.

Voor Waregemnaar Rico Claeys (31) en Niels Degrijze (13) uit Zwevegem, wordt het alvast een spannend weekend. Ze zijn beiden lid van Miniatuur Racing Club Zwevegem en mogen deelnemen aan het Europees kampioenschap.

“We zijn bij de gelukkigen”, begint Rico ons gesprek. “Ieder land krijgt enkele plaatsen die ze mogen invullen en wij kregen een ticket in de bus.”

Sittard in Nederland

Het Europees kampioenschap heeft plaats in Sittard in Nederlands Limburg. Het begint er nu vrijdag en duurt het hele weekend. “Op vrijdag 6 maart krijgt iedereen de kans om op het parcours te trainen. Op zaterdag worden de kwalificaties gereden en zondag sluiten we af met de finales.”

Of Rico zondag zijn verjaardag kan vieren met een overwinning, is volgens hem weinig waarschijnlijk.

“Ik verwacht geen podiumplaats. Mocht ik bij de eerste 20 van de 60 deelnemers eindigen, dan zou ik al heel tevreden zijn. We mogen niet vergeten dat heel wat van die rijders beroepspiloten zijn en door firma’s betaald worden om te racen.”

Ook Niels verwacht geen podiumplaats. “Ik hoop in de eerste helft te kunnen eindigen. Het wordt wel genieten wanneer we die ‘grote mannen’ in levenden lijve bezig zullen zien.”

Techniek en behendigheid

Dat beiden niet verwachten met een prijs huiswaarts te keren, wil niet zeggen dat ze onvoorbereid aan de start zullen komen.

“Miniatuurracen is een combinatie van techniek en behendigheid. De wedstrijd wordt deels in de pits gewonnen waar de autootjes precies afgesteld worden maar daarnaast is ook de stuurbehendigheid heel belangrijk zodat de wagens op de weg blijven”, verduidelijkt Niels waarop Rico inpikt door te stellen dat de jeugd daar wel voordeel bij heeft.

Het is vooral een sport voor jonge gasten. Eens boven de 40 zie je dat de reflexen aan het verminderen zijn en net deze zijn heel belangrijk. Niels heeft dus het voordeel dat hij een goede reactiesnelheid heeft en ook minder last van de zenuwen. Ik zou de sportieve strijd tussen jong en minder jong als ervaring tegen jeugdig enthousiasme durven bestempelen.”

Racen in het klein

Beiden zijn het erover eens dat miniatuurracen een leuke sport is.

“Het is een heel plezante hobby. Vooral de combinatie tussen de techniek en het racen, maakt het spannend. Het is in feite racen in het klein. De adrenaline is wellicht even groot, gelukkig is onze sport een stuk budgetvriendelijker dan de Formule 1″, zegt Rico.

Dit bracht ons naadloos bij de vraag of miniatuurracen een dure sport is.

“Voor de aankoop van een wagen en wat materiaal mag je al snel op 2.500 euro rekenen. Daarbij komt dat er af en toe wel eens iets breekt of dat de banden dienen vernieuwd te worden.”

Ook op technisch vlak evolueert alles razendsnel zodat je sowieso geregeld bepaalde zaken dient te vernieuwen wil je ‘mee’ zijn. Op club- of Belgisch niveau is dat nog niet zo belangrijk, maar op internationaal niveau des te meer.”

Het tweetal is dit weekend dus aan het werk in Nederland. Beiden in de categorie ‘Stock Klasse’, voor de techneuten onder ons, dit zijn wagens met gelimiteerde motor. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier