Rick Vernack is dol op retrofietsen: “Ik ga voor titel op hoge bi”

Rick Vernack leerde de hoge bi kennen via Eric Desmet uit Ettelgem. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Rick Vernack (49) uit Oostende is in het dagelijkse leven production manager bij het nettenbedrijf Duranet, maar in zijn vrije tijd zit hij vaak op zijn hoge bi. Dat is een fiets met een hoog voorwiel en een klein achterwiel, die in de 19de eeuw in het straatbeeld opdook. De Oostendenaar gaat op zondag 8 september voor de titel op het open Belgisch kampioenschap hoge bi in Oudenburg.

Net als de voorbije jaren wordt op zondag 8 september een internationaal deelnemersveld verwacht in Oudenburg. Stevig in het zadel aan de start, de 49-jarige Rick Vernack.

Eind jaren 80 zag Rick, ook gekend als medeoprichter van De Oostendse Bierjutters, voor het eerst een ‘hoge bi’. Een hoge bi is een fiets met een groot voorwiel en een klein achterwiel en werd vooral bereden tussen de jaren 1870 en 1890. “Van kleinsaf heb ik al grote belangstelling voor oude zaken”, vertelt Rick. “Op de bierfeesten in Middelkerke had toenmalig brouwer Eric Desmet uit Ettelgem een Grand Bi-ére ontwikkeld. Hij zat al een tijdje in de wereld van de retrofietsen. Het was op de Bierfeesten dat hij een hoge bi mee had. Na enkele edities liet hij me toe om er eens mee te rijden en dat beviel me.”

Bakfiets

Door zijn geboren liefde voor retrofietsen belandde Rick bij de jaarlijkse Belgische kampioenschappen voor oude fietsen. “Ik ben er zelfs nog eerste geworden in de categorie bakfietsen”, weet Rick nog goed.

“En vergis je niet, die fietsen hebben niets te maken met de wendbare hedendaagse bakfietsen, maar waren van die echte oude loodzware driewielers met een grote houten bak, waarmee bijvoorbeeld de bakker vroeger zijn thuisronde deed.”

De 'hoge bi' is een fiets met een groot voorwiel en een klein achterwiel.
De ‘hoge bi’ is een fiets met een groot voorwiel en een klein achterwiel.© JRO

Door diverse omstandigheden verloor Rick het contact met Eric gedurende 20 jaar, maar onlangs namen ze dat contact weer op.

“Ondertussen was mijn liefde voor oude fietsen nooit weggegaan. Begin augustus 2016 mocht ik naar Eric gaan om lessen te volgen en zo volledig vertrouwd te geraken met het rijden op de hoge bi. Na tien lessen was ik klaar om alleen te rijden. Ik heb dan gedurende een jaar af en toe een hoge bi mogen lenen van Eric. Eric stelde me dan voor om er eventueel zelf eentje aan te schaffen en zo gezegd, zo gedaan”, legt Rick verder uit.

BK is populair

Onlangs was Rick in Eastbourne voor het Brits kampioenschap en het wereldkampioenschap hillclimb. Op dat WK behaalde hij een podiumplaats. Op zondag 8 september doet hij een gooi naar de Belgische titel in Oudenburg. Naast het BK staan er ook kwalificatiewedstrijden en de finale van deze manche van de World Series op het programma. Het Belgisch raceweekend is omwille van de goede organisatie, het eten, de sfeer en de camping zeer geliefd in het buitenland. Gebruikelijk komen er deelnemers uit Frankrijk, Engeland, Nederland, Duitsland, Zweden en Tsjechië op af.

Velen doen mee omdat deelnemen belangrijker is dan winnen, maar ik ga voor de volle buit

“Het wordt mijn vierde deelname en mijn eerste in mijn zelf ontworpen retro wollen fietsshirt zoals de renners vroeger droegen. Velen doen mee omdat deelnemen belangrijker is dan winnen, maar ik ga voor de volle buit. Voor prijzengeld moet je het niet doen, maar de lol bij de deelnemers is er daarom niet minder om. Een wedstrijd in eigen land blijft bijzonder. Hoe hoog mijn kansen liggen? De wedstrijd eindigt op de eindmeet, pas dan zal ik daar kunnen op antwoorden”, lacht Rick nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier