Riane Malfait brengt met ‘Graveyards’ eerste dichtbundel op de markt: “Van nature uit ben ik een denker”

© (Foto EG)
© (Foto EG)
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

De Ieperse dichteres Riane Malfait heeft haar eerste dichtbundel uit. Met als titel ‘Graveyards en andere verliezen’ schrijft ze over haar eigen rouwproces en verliezen waar ze in haar dagdagelijkse praktijk als gestalttherapeut mee te maken krijgt.

Riane Malfait (63) en partner Dirk Clement wonen in de Meenseweg in Ieper. Riane studeerde af als licentiaat lichamelijke opvoeding en volgde nadien postgraduaat psychomotorische therapie. “Ik heb negen jaar lesgegeven maar kwam achteraf tot de vaststelling dat ik liever psychotherapeut was dan dat ik lesgaf”, vertelt Riane. “Tot nog toe publiceerde ik enkel in vaktijdschriften en -boeken. Nu heb ik voor het eerst een dichtbundel geschreven. Als mens en als gestalttherapeut heb ik dagelijks te maken met verlieservaringen en rouwprocessen, wat meteen de achtergrond en inspiratie was voor deze bundel.”

Literaire uitwisseling

Tijdens de coronaperiode inspireerden Dirk en Riane elkaar, wat voor de hand lag aangezien beiden gepassioneerd zijn door literatuur. “Van nature uit ben ik een denker en ben ik met heel wat problematische situaties bezig. Alles wat er gaande is in de wereld en in mijn eigen cocon, houdt mij bezig. Ik heb dit neergeschreven in gedichten en kom nu tot de vaststelling dat ik al heel mijn leven te weinig tijd heb vrijgemaakt om gevoelens uit de drukken in gedichten. Eigenlijk besef ik nu dat ik al jaren gewacht heb om poëzie te schrijven.”

Ik besef nu dat ik jaren wachtte om poëzie te schrijven

Het resultaat werd ‘Graveyards’, dat gaat over grote en kleine verliezen, ware en onware verhalen en over de kunst van het vallen. “Of om het poëtisch uit te drukken: een herfstige herfst heeft me geïnspireerd. Een hardnekkig virusje heeft mij tijd gegeven. Vele supporters hebben mij over de streep getrokken. En nu is het zover, mijn eerste dichtbundel is geschreven en gedrukt.”

Opsturen

De dichtbundel ‘Graveyards en andere verliezen’ kost 10 euro en kan afgehaald worden in de Meenseweg 86 in Ieper (057 21 50 29), de Adriaan Pietersstraat 3 in Gent (0485 63 05 13) en de Ruytenburgstraat 24 in Berchem (0498 11 85 94). Bestellen kan ook via riane.malfait@skynet.be.

Wie het boek wil laten opsturen, betaalt 5 euro verzendkosten (rekeningnummer BE92 7480 1288 3323 van La Clef Brut). Het boek is ook te koop in Standaard Boekhandel in Poperinge en Ieper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier