Ria stelt werk van overleden vader Ferdinand Roevens tentoon in de kerk van Zande

Ria Roevens stelt haar eigen werk en dat van haar vader tentoon in de kerk van Zande. © Foto Coghe

In de leegstaande Sint-Andrieskerk stelt Ria Roevens het werk van haar vader, wijlen kunstschilder Ferdinand Roevens, en haar eigen werk tentoon. Nog twee weekends lang maakt de kruisweg plaats voor de 70 kleurrijke schilderijen van vader en dochter Roevens. “Mijn vader heeft bij leven nooit zijn werk tentoongesteld.”

Het eerste tentoonstellingsweekend heeft Ria al achter de rug. “Het was een succes. Ik ben daar heel blij om. Of misschien zit het slechte weer van het voorbije weekend daar wel voor iets tussen”, lacht Ria. Ze is afkomstig van Wilrijk, woonde in Duffel en verhuisde onlangs naar Zande.

“Mijn zoon Dennis en zijn echtgenote Nathalie hebben enkele jaren geleden de oude gemeenteschool van Zande gekocht. Sinds kort zijn mijn moeder en ik hier ingetrokken. We wonen hier graag en de school is groot genoeg om hier samen te leven.”

Ria’s vader, kunstschilder Ferdinand Roevens, overleed in 2018. Hij heeft bij leven zijn werk nooit tentoongesteld. “We hebben onlangs zijn atelier leeggehaald en zo is het idee ontstaan om zijn werk tentoon te stellen in de kerk van Zande. Mijn vader woonde dan wel in Wilrijk, hij had wel een band met West-Vlaanderen. Hij kwam graag naar de zee en de Westhoek.”

Rijk aan verbeelding

Ria erfde de schildersmicrobe van haar vader, al is haar stijl een stuk kleurrijker en rijker aan verbeelding. Ook haar eigen werk stelt ze tentoon in de Sint-Andrieskerk. “Het werk van mijn vader bestaat vooral uit stillevens en landschappen, maar ook uit portretten.”

“Al heb ik ervoor gekozen om die laatste niet te exposeren, omdat die persoonlijk zijn en ook omdat niemand daar iets aan heeft. De kruisweg in de kerk heeft even plaats gemaakt voor de grootste schilderijen, de kleinere exemplaren staan uitgestald op stoelen.” (BC)

De tentoonstelling loopt in de Sint-Andrieskerk van 13.30 tot 17.30 uur op zaterdag 4 en 5 september en 12 en 13 september. Ria zelf is telkens aanwezig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier