Ria Dekoninck van Staminee ’t Brugtje in Wijnendale overleden

Ria Dekoninck is maar 56 jaar geworden. Jarenlang heeft ze met grote gedrevenheid Staminee ‘t Brugtje gerund.©Johan Sabbe
Ria Dekoninck is maar 56 jaar geworden. Jarenlang heeft ze met grote gedrevenheid Staminee ‘t Brugtje gerund.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Thuis in Wijnendale-Torhout is Ria Dekoninck overleden, sinds vele jaren uitbaatster van Staminee ’t Brugtje in het genoemde dorp. Ria leed aan een spierziekte en is maar 56 jaar geworden. De verslagenheid bij familie, vrienden en klanten is groot.

Ria woonde met haar man Kris Decock, die al geruime tijd mee de zaak runde, bij ’t Brugtje in de Guldenvlieslaan, op een steenworp van de diep ingesneden oude spoorwegbedding De Groene 62. Ze laat twee zonen na: Gregory Tempelaere (met Jonas Moyaert) en Pascal Tempelaere (met Sanne Naeyaert). Ze had ook een kleinkindje, June.

Bloeiende zaak met restaurant, tearoom en café

Ria werd op 12 maart 1964 geboren. Ze bouwde Staminee ’t Brugtje uit tot een bloeiende zaak met restaurant, tearoom en café. Het klantenbestand reikte tot ver in de omgeving. Ria had het vermogen om met haar eenvoudige, joviale en oprechte stijl de bezoekers van haar zaak te geven waar ze recht op hadden: lekker eten en drinken, maar vooral ook een vlotte service, de babbel waar zovelen nood aan hadden en een gezellige, ongedwongen sfeer.

Diverse verenigingen vonden in Staminee ’t Brugtje hun thuis, onder meer een golfbiljartclub en een spaarvereniging. Ooit was het café ook de uitvalsbasis van een motorclub. In ’t Brugtje hadden geregeld feestjes plaats, van vieringen van huwelijksjubilea tot familiebijeenkomsten. Ria werkte dag en nacht voor het welslagen van haar zaak. Ze werd daarbij geholpen door haar naaste familie en de laatste jaren nadrukkelijk door haar man Kris.

Nooit bij de pakken blijven zitten

Ria was geen vrouw om bij de pakken te blijven zitten, al was het voorbije jaar als gevolg van de lockdowns bikkelhard. Woorden zoals voortdoen en doorzetten stonden prominent in haar woordenboek. Niet opgeven! Nochtans werd ze getroffen door een zware spierziekte, maar ook dan bleef ze de pijn en de ongemakken verbijten om in haar geliefde horecazaak te staan en de klanten te bedienen. Ze bleef vechten tot op het einde, maar uiteindelijk verloor ze de ongelijke strijd, al gebeurde dat al bij al nog onverwacht. En uiteraard veel te vroeg.

De uitvaartdienst heeft in beperkte kring plaats op dinsdag 19 januari om 10 uur. De bijeenkomst kan via livestream gevolgd worden op de website van de begrafenisondernemer: Begrafenissen Logghe .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.