Rhizo Hotelschool Kortrijk verzorgt catering van BK wielrennen: “Meeproeven van sfeer”

De leerlingen van het zesde jaar restaurantkeuken met achteraan v.l.n.r. Frans Soete, directeur eerste graad Geert Van de Kerkhove, chef Johan Vanderhaeghe en chef Serge Koether en uiterst rechts algemeen directeur Céline Craeynest. © GV
Redactie KW

Tijdens het BK wielrennen voor dames en heren elite met contract op 22 september, zal een piekfijn uitgedost team van leerlingen en chefs van Rhizo Hotelschool Kortrijk een deel van de catering op zich nemen.

De middelbare school is niet aan haar proefstuk toe om het vipgebeuren op Anzegems grondgebied te ondersteunen. De samenwerking startte al vijf jaar geleden op initiatief van Frans Soete, gepensioneerd praktijkleerkracht van de school sinds 2013. Dit naar aanleiding van de kermiskoers Textielprijs Vichte georganiseerd door Wiel in Wiel Vichte.

“Al vijf jaar hebben we een heel goede samenwerking met Rhizo Hotelschool en verzorgen de leerlingen en de chef-leerkrachten de vips tot in de puntjes tijdens de Textielprijs Vichte”, beschrijft Vichtenaar Frans Soete (65). “Mede dankzij de professionele hulp van de Hotelschool zowel in de keuken als in de zaal, loopt alles telkens op wieltjes en zijn de aanwezigen heel tevreden over de stijlvolle en vriendelijke bediening. Het Belgisch kampioenschap valt nu uiteindelijk op precies dezelfde dag als de Textielprijs normaal gereden zou worden.” Het BK wielrennen zou normaal op zondag 21 juni gereden worden, maar door corona werd dit geannuleerd.

Wortelstok

Dit jaar zal het 42-koppige Rhizo-team, allen in onberispelijke zaal- of kokskledij, bestaan uit 35 leerlingen die de taken in de zaal gaan opnemen en vier leerlingen, koks in opleiding, die zullen helpen in de keuken. De chef-leerkrachten Serge Koether, Johan Vanderhaeghe en Marijke Tiers waren er bij vanaf het begin en zullen de leerlingen ondersteunen en bijsturen vanuit de rol als zaalmeester.

Het is belangrijk dat de leerlingen de praktijk ervaren – Frans Soete

“Frans Soete was gedurende 27 jaar praktijkleerkracht keuken op onze school en volgt nog altijd de oud-leerlingenwerking op”, vertelt Céline Craeynest, algemeen directeur Rhizo Hotelschool Kortrijk. “Toen Frans met het voorstel tot samenwerking kwam, zagen wij daar onmiddellijk de meerwaarde van in. Het past ook in ons pedagogisch project waarin staat dat de leerlingen ook leren buiten de klas en we streven naar verbindend werken. Ook in de naam van onze school wordt naar dit aspect verwezen. Het woord Rhizo is afgeleid van rizoom, een wortelstok met vele verbindingen. Een uitwerking daarvan is bijvoorbeeld het contact met externen. Het zijn al de leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar restaurantkeuken en zevende jaar grootkeuken die dit evenement als praktijkbeurt zullen uitvoeren vanuit de strikt op te volgen veiligheidsrichtlijnen voor horeca en onderwijs vanuit de overheid.”

Praktijk

“Als oud-praktijkleerkracht vind ik het belangrijk dat de leerlingen effectief de praktijk ervaren en dat het een meerwaarde vormt in hun opleiding”, stelt oud-leerkracht Soete. “Vandaar dat de studenten niet ingeschakeld worden bij de afwas. Komende dinsdag zullen ze opgehaald worden met de bus aan de school en tegen 10.20 uur worden ze verwacht in de viplounge in Escolys en Steeno. Na de briefing zullen ze om 11 uur starten met de bediening van het aperitief met hapjes en daarna zullen ze de lunch serveren alsook de dranken aan tafel. In de namiddag nemen de leerlingen ook de bediening van de dranken binnen en buiten op zich, waarna om 17 uur de bediening van de verschillende gerechtjes volgt. Om 20 uur worden de leerlingen dan teruggebracht.”

“Wat ik heel interessant vind aan het evenement is de manier waarop de leerlingen moeten werken”, vult chef Johan Vanderhaeghe aan. “Op school kunnen ze deze ervaring niet opdoen. Het zal hard doorwerken zijn vanaf de eerste minuut dat de genodigden binnen komen om dan vier uur aan een stuk het beste van zichzelf te geven. Het functioneringsniveau van de leerlingen kunnen we hier goed onderscheiden. Je hebt er die een duwtje in de rug nodig hebben en je hebt er die een stamp in ulder gat kunnen gebruiken“, lacht de chef. “Sowieso is het telkens een aangename samenwerking waarbij de leerlingen goed ontvangen worden en kunnen meeproeven van de sfeer. We zijn er klaar voor!”

Praktisch

Tussen 8.30 en 18.30 uur zal er heel wat verkeershinder in Anzegem zijn. Wie kan moet het parcours vermijden en op voorhand al een alternatieve route zoeken om grote verkeershinder en lange wachttijden te vermijden. Wie op het parcours woont of ingesloten wordt door het parcours beperkt die dag best zijn verplaatsingen.

Het parcours wordt niet afgesloten met uitzondering van een paar straten. De politie zal het hoogstnodige plaatselijk verkeer op het parcours toelaten. Dat kan alleen maar nadat het peloton (de groene vlag) is gepasseerd en op voorwaarde dat men in dezelfde richting rijdt als de wielerwedstrijd.

Doorgaand verkeer zal de politie via de N382 omleiden. Zwaar vrachtverkeer wordt omgeleid via afrit Waregem en de N382. Landbouwvoertuigen wordt gevraagd op die dag het parcours te vermijden en hun activiteiten langs het parcours zoals oogsten uit te stellen.

In het kader van de huidige coronacrisis wil de organisatie grote massa’s vermijden. Daarom wordt iedereen van buiten de gemeente afgeraden om naar Anzegem te komen. De koers wordt live uitgezonden op VRT en kan dus via die weg gevolgd worden.

Wie wil supporteren moet in de eigen bubbel blijven, een mondmasker dragen en 1,5 meter afstand houden van andere bubbels. Om samenscholingen te vermijden, worden er ook geen tijdelijke randactiviteiten zoals biertenten en frietkramen toegestaan. Ook aan de aankomstzone wordt er geen publiek toegelaten.

Op Tiegemberg zal er maar een beperkt aantal toeschouwers mogen staan en dien je op voorhand een toegangsticket te kopen. Hiervoor kan je terecht in ‘t Smesseplein en bij Immo Van Parijs of in het gemeentehuis (De Vierschaar 1).

Voor alle verdere informatie omtrent mobiliteit, bereikbaarheid en wedstrijdinfo: www.anzegem.be/bk.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.