Rexon@Boys is meer dan zomaar een basketbalploeg

Op donderdag spelen de Rexon@Boys onder elkaar een basketbalwedstrijd. (foto SLW)
Stefaan Lernout

Op donderdagavond speelt zich al dertig jaar hetzelfde tafereel af. Vroeger in sporthal De Vlashaard, nu in De Schelp. Coach Jan verdeelt de Rexon@boys in een gele en een blauwe ploeg, waarna tot 23 uur de strijd om de oranje bal losbarst. Deze recreatieve basketbalploeg is echter veel meer dan anderhalf uur basket.

Het oudste actieve lid is Philippe Van Geluwe (65). Het jongste actieve lid Jeroen Verhagen is precies 40 jaar jonger. En toch spelen ze wekelijks samen basketbal. “Dat is een van de charmes van deze ploeg”, weet voorzitter Steven Lapauw (47). “Met Geert Claus en Jan Vanwolleghem zijn er trouwens nog twee zestigers, zij waren er al bij van in het prille begin.”

Het ontstaan van de club begin jaren ’90 kwam er omdat de toenmalige trainer van Sint-Paulus Wevelgem zich woensdag vooral wou toespitsten op het fanionteam. De zogenaamde reservenploeg viel op die manier wat uit de boot, maar kreeg in ruil anderhalf uur trainingsmogelijkheid in sporthal De Vlashaard. “We nodigden enkele oud-basketters en vrienden uit zodat we een wedstrijdje konden spelen”, vertelt Jan Vanwolleghem die door de andere spelers wordt aangesproken met erecoach. “Spelers kwamen en gingen, maar steeds slaagden we erin om weer nieuwe spelers aan te trekken. Het enige dat we wensen is dat ze een beetje kunnen basketten en naar de training komen.”

Clubkleuren

Iedere donderdagavond verloopt al tientallen jaren op dezelfde wijze. Om 21.30 uur staat iedereen stipt op het veld, na een korte opwarming verdeelt de coach de aanwezigen in een gele en blauwe ploeg, de Rexon@Boys zijn de clubkleuren van het vroegere Sint-Paulus trouw gebleven. Er wordt gespeeld tot 50 punten, waarna een tweede match gestart wordt. Scheidsrechters zijn overbodig, fairplay wordt hoog in het vaandel gevoerd. Daarna volgt een douche en nog wat napraten.

“Dat laatste is uitermate belangrijk”, beklemtoont voorzitter Lapauw. “We zijn meer dan zomaar een basketbalploeg. We organiseren heel wat zaken het hele jaar door: te beginnen met een nieuwjaarsreceptie en een buitenlandse stage, dat is de ideale voorbereiding op het tornooi dat we begin juni organiseren voor recreatieve basketbalploegen. Later op het jaar volgt de obligate mosselsouper en om het andere jaar verkiezingen.”

Die verkiezingen zijn wellicht uniek in het Wevelgemse verenigingsleven. Iedere twee jaar wordt een nieuwe voorzitter, secretaris, mosselman, tornooidirecteur, coach, opwarmer, kapitein, PR-man, organisator van de buitenlandse stage en verkiezingsorganisator verkozen door de leden. De procedure en modaliteiten liggen vast in een verkiezingsreglement dat goedgekeurd is door de algemene vergadering. Kandidaten voeren wekenlang campagne voor de functie die ze willen bekleden, ook de partners en de niet actieve leden hebben stemrecht.

vrouwelijke spelers

“Wie omwille van uiteenlopende redenen niet langer actief kan zijn op het basketbalterrein, kan lid blijven van de Rexon@boys”, legt de voorzitter uit. “Zij blijven welkom op alle nevenactiviteiten die ze trouwens ook mee helpen organiseren. Eens Rexon@boy, altijd Rexon@boy. We stellen vast dat de groep niet-actieve leden jaar op jaar groeit, terwijl er zich ieder jaar ook weer nieuwe basketters aanmelden om de actieve groep te versterken.”

Opvallend is het ontbreken van vrouwelijke spelers. Geen bewuste keuze, benadrukt Steven Lapauw. “Zeker niet. Het is niet omdat de club Rexon@Boys heet dat dames niet welkom zijn. We zijn trouwens allen grote fans van The Belgian Cats die net als ons vaak trainen in De Schelp.”

“In een ver verleden had de vereniging een dipje, we zochten dringend nieuwe spelers. Ik herinner me dat ik toen campagne voerde voor de voorzittersfunctie, met als eerste programmapunt de belofte om nieuwe spelers of speelsters aan te trekken. Die speelsters zijn er toen niet gekomen, nu nog steeds niet, maar ze blijven welkom.”

Rexon@Boys

Opgericht: In 1992 kregen de toenmalige reserven van basketbalclub Sint-Paulus Wevelgem extra traininggelegenheid aangeboden. Ze besloten om die nuttig in te vullen en nodigden enkele ex-spelers uit om een wedstrijdje te spelen. Dat wekelijkse wedstrijdje vindt nog steeds plaats, het clubje is ondertussen bekend onder de naam Rexon@Boys.

Ledenaantal: Er zijn 25 actieve leden en 14 niet-actieve leden. Voorzitter Steven Lapauw staat er gelukkig niet alleen voor, het voorzitterschap en heel wat andere functies worden om de twee jaar via verkiezingen ingevuld door de andere leden

.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.