Reveil verzamelt en projecteert sms’jes aan overledenen

In onder meer Deerlijk, Menen en Wevelgem zullen de sms'jes geprojecteerd worden. (GF)
In onder meer Deerlijk, Menen en Wevelgem zullen de sms'jes geprojecteerd worden. (GF)
Redactie KW

Een jaar na het begin van de eerste lockdown komt de vzw Reveil met een opvallend initiatief. Onder de noemer ‘Boodschap aan de Overkant’ doet de organisatie een brede oproep om een laatste berichtje te sturen aan een overleden familielid of vriend. Zo hoopt de vzw zoveel mogelijk rouwende Vlamingen een hart onder de riem te steken. In Deerlijk, Mechelen, Menen en Wevelgem kan je al lokale boodschappen in het stadsbeeld zien opduiken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In een jaar tijd stierven meer dan 22.000 mensen aan corona. Heel wat van die nabestaanden konden geen of amper afscheid nemen. “Het afgelopen jaar verhinderden de coronamaatregelen bij duizenden overlijdens een (vol-)waardig afscheid”, verduidelijkt Pieter Deknudt. “De laatste contacten via een laptop, begrafenissen met maximum 15 personen, verbod op een deugddoende rouwmaaltijd… veroorzaakten samen heel wat onverwerkt verdriet.”

Dat zette de non-profitorganisatie Reveil aan het denken. Al enkele jaren organiseren ze troostconcerten op een honderdtal Vlaamse begraafplaatsen op 1 november. Zij pakken nu uit met een nieuw initiatief: ‘Boodschap aan de Overkant’. Daarbij kunnen Vlamingen een zogenaamd ‘sm-mis-je’ sturen naar een overleden dierbare. Een compilatie van al die berichtjes zal volgende week te zien zijn op de website van Reveil.

De organisatie Reveil bouwt al enkele jaren aan een rouwcultuur van eigen bodem en wil met dit project rouw en verlies bespreekbaar maken.

Deerlijknaar Pieter Deknudt is de drijvende kracht achter de vzw Reveil.© Rik Devos
Deerlijknaar Pieter Deknudt is de drijvende kracht achter de vzw Reveil.© Rik Devos

“Het is een druppel op een hete plaat,” benadrukt oprichter Pieter Deknudt, “maar we willen ergens een uitweg bieden aan al dat onverwerkte verdriet. Aan de basis van elk gezond rouwproces ligt heel veel menselijk contact. Nu nét dat wegvalt, willen we aan iedereen die de voorbije jaren afscheid moest nemen van iemand tonen dat ze er niet alleen voor staan.”

De vzw vraagt met het initiatief meer aandacht voor het rouwverwerkingsproces. (GF)
De vzw vraagt met het initiatief meer aandacht voor het rouwverwerkingsproces. (GF)

Enkele steden en gemeentes gingen een samenwerking aan met vzw Reveil en projecteren de boodschappen van hun inwoners op het stadhuis, bibliotheek of marktplein. Zo kan je in Deerlijk, Mechelen, Menen en Wevelgem alle lokale boodschappen in het stadsbeeld zien opduiken.

“We willen onze inwoners tonen dat we hen niet vergeten en hopen dat zoveel mogelijk Deerlijkenaren een berichtje sturen”, vertelt burgemeester Claude Croes, zelf ook oprichter van rouw- en verliesbureau De Rouwtonde.

Om een boodschap te versturen, open je simpelweg de fotocamera op je telefoon, en richt je die op de QR-code in het onderstaande filmpje. (DRD)

Je vindt alle info ook op www.reveil.org .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.