Reveil strijkt op 1 november neer op begraafplaats

© gf
Redactie KW

Al enkele jaren organiseert bijna één op de twee Vlaamse gemeenten samen met Reveil vzw een troostconcert. Lokale muzikanten, dichters, vertellers en dansers brengen dan een eerbetoon aan de overledenen. Dit jaar doet ook Avelgem voor de eerste keer mee.

1 november is veel mensen een pijnlijke dag. Het is een dag waarop we geconfronteerd worden met mensen die niet meer in ons leven zijn. Er zijn veel organisaties die ons steun en troost geven. Eén daarvan is Reveil. Pieter Deknudt (39), oprichter van Reveil, vertelt er wat meer over.

“Reveil is een organisatie die de Vlaamse rouwcultuur warmte wil inblazen. Dat is mogelijk op veel verschillende manieren. Wij kiezen ervoor om op 1 november troostconcerten te organiseren. Deze concerten vinden tussen 16 en 17 uur plaats op de begraafplaatsen en worden gegeven door lokale muzikanten, dichters, vertellers, dansers…

Mensen verbinden

Avelgem doet dit jaar voor de eerste keer mee. “Op de Avelgemse begraafplaats zullen Karolien Vanbranteghem en Joachim Wannyn voor aangepaste muziek en gedichten zorgen. We zorgen ervoor dat de cultuur en kunst ingezet worden om pijn en verdriet te aanvaarden en te genezen. Het is de bedoeling dat we hierdoor mensen verbinden. Dat we er voor elkaar zijn. Mensen vinden het zo normaal dat we samen feesten en gelukkig zijn bij elkaar, maar we moeten ook kunnen rouwen bij elkaar. Elk jaar is er ook een slotmoment. Naast muzikale optredens zijn er dan ook prachtige gesprekken. Dit jaar vindt het plaats op de Parkbegraafplaats Blauwe Toren in Brugge.”

“Lieve Blancqaert zorgt voor de presentatie. Axelle Red, Raymond van het Groenewoud, Joost Klein en Marble Sounds zorgen voor een troostend, muzikaal eerbetoon aan de dierbaren van wie we afscheid moesten nemen. Het slotmoment is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Ook wordt het gestreamd op VRTMax en in de Radio 2-app.” (ML)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.