Reveil lanceert online verhalenbank

Reveil wil het levensverhaal achter elke grafsteen in Vlaanderen verzamelen. © Reveil
Redactie KW

Reveil, de organisatie die de ingetogen 1 novemberconcerten coördineert op de Vlaamse begraafplaatsen, wil het levensverhaal verzamelen achter elke grafsteen in Vlaanderen.

Reveil doet een bijzondere oproep aan elke Vlaming. De organisatie bracht de voorbije jaren ingetogen events op de lokale begraafplaatsen met muziek, poëzie en verhalen. Het project spreidde vorig jaar de vleugels over een op de drie gemeenten in Vlaanderen en won hiervoor de Ultima-award voor Immaterieel Erfgoed van de Vlaamse overheid.

Maar nu staat de organisatie voor een mission impossible. Reveil wil het levensverhaal achter elke grafsteen in Vlaanderen bewaren en doet daarvoor een brede oproep. De vzw ontwierp een digitale verhalenbank op zijn website en rekent op alle Vlamingen om er een beschrijving achter te laten van een overleden dierbare aan de hand van enkele treffende anekdotes.

Karakterschets

“De bedoeling is dat iedereen het verhaal neerschrijft van een overleden opa, lief of maatje”, verduidelijkt Reveil-oprichter Pieter Deknudt uit Deerlijk. “Dat hoeft geen chronologische opsomming te zijn van wat die al verwezenlijkte. Eerder een karakterschets aan de hand van een handvol mooie anekdotes. De komende jaren blijven we samen met de gemeenten zoeken naar manieren om die verhalen tot leven te brengen. Zo kunnen we onze begraafplaatsen omvormen tot warme verzamelplekken van duizenden verhalen die de wortels vormen van onze gemeenten.”

Reveil maakte samen met de studenten Digital Arts & Entertainment van de Hogeschool Howest in Kortrijk een animatiefilmpje over het initiatief. “De opdracht was om de dodenwereld op een manier uit te beelden die niet angstaanjagend is, maar net heel warm en positief. We zijn best trots op het resultaat”, weet Yves Pauwels, docent 3D en VFX aan Howest. Het mooie filmpje is te vinden op de Facebookpagina van Reveil. (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier