Reuzenzwam tast Eernegemse treurbeuk aan

© Gino Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

De bruine treurbeuk voor de kerk in Eernegem lijkt ten dode opgeschreven. De boom is aan de voet, net onder de entplaats, aangetast door een reuzenzwam, een agressieve parasiet.

Die reuzenzwam tast in de eerste plaats de wortels van de boom aan en kan de boom in een korte tijd doden. Zo zou de boom op de openbare weg kunnen vallen. De boom maakte ooit deel uit van het kerkhof en was vele jaren lang een uithangbord van de gemeente. Als de treurbeuk komt te sterven en gekapt wordt, zal het uitzicht van de dorpskern nooit meer hetzelfde zijn.

Weinig ruimte

“Ik ben dan wel niet meer verantwoordelijk op het openbaar domein van de gemeente”, zegt boswachter Koen Maertens (49) die in Eernegem woont, “maar toen ik er toevallig eens passeerde, een paar weken geleden, zag ik de zwam en verwittigde het gemeentepersoneel. Ik weet uit ervaring dat het een echte ‘killer’ is. Die reuzenzwam tast het wortelgestel aan. Volgens mij zal de boom het niet lang meer trekken. Het is naar mijn mening het gevolg van twee opeenvolgende heel droge zomers die de beuk hebben verzwakt. Ook de standplaats is niet echt ideaal te noemen, aan de basis heeft ze maar weinig ruimte. We zien trouwens in alle bossen dat de grote beuken het moeilijk krijgen. Door de droogte krijgen ze het water nog maar moeilijk opgepompt. Daardoor sterven grote gesteltakken af en vormen ze een gevaar voor passanten. Ik ga ervan uit dat de dienst milieu een meer aangepaste soort ter vervanging zal aanplanten, een soort die beter tegen het veranderende klimaat bestand is. Ooit maakte ik in samenwerking met de cultuurdienst een fietstocht door Ichtegem die verschillende bezienswaardige bomen aandeed. Ik herinner me dat die treurbeuk er een van was. Met een beetje fantasie doet die denken aan een dame met hoepelrok en blote schouders.” (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier