Reuzenvereniging kijkt uit naar geboorte van Reus Jempi

Leerlingen van het VTI maken het geraamte van de reus.© GF
Leerlingen van het VTI maken het geraamte van de reus.© GF
Peter Soete

Roeselare heeft een rijke reuzentraditie. Met maar liefst 17 reuzen is Roeselare een van de koplopers in Vlaanderen-reuzenregio. Anno 2020, twintig jaar na reus Mamamillia, vindt Reusselaere, de Roeselaarse reuzenvereniging, de tijd rijp voor een nieuwe reus. Samen kijken ze uit naar de geboorte van Reus Jempi.

“De Roeselaarse reuzentraditie gaat terug tot 1891 en de reuzen Rolarius, Carlotta Vulgo en hun kind Opsinjoortje”, gaat burgemeester Kris Declercq van start. “Later breidde de reuzenfamilie uit, met exemplaren gemaakt door de stad, vriendengroepen, wijkcomités, gilden of bedrijven. De laatste reus, Mamamillia, werd geboren in het Eurojaar 2000. In 2016 kregen de Roeselaarse reuzen een nieuwe impuls met de oprichting van Reusselaere, de Roeselaarse reuzenvereniging.”

“Sinds het begin van 2020 rijpte binnen Reusselaere het idee voor de bouw van een nieuwe reus”, neemt John Huvaere, voorzitter van Reusselaere over. “Met ‘Roeselare, hoofdstad der wereldkampioenen’ in het achterhoofd werd het al snel duidelijk dat de nieuwe reus een wielerheld moest zijn.”

Wereldkampioen

“Hoe mooi zou het niet zijn om in 2021, 50 jaar na zijn overlijden, wereldkampioen Jean-Pierre Monseré te laten herrijzen als reus. Dat het wereldkampioenschap wielrennen in september 2021 in Vlaanderen plaatsvindt, maakt van Reus Jempi niet alleen een historische, maar ook een razend actuele reus.”

Lees verder onder de foto

Het schaalmodel van het hoofd.© GF
Het schaalmodel van het hoofd.© GF

Voor het maken van een reus heb je superknechten nodig. Reusselaere vond deze in verschillende lokale spelers: het VTI Roeselare, dat het frame en de structuur van de reus maakt; de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) Roeselare, die instaat voor het maken van het hoofd en de handen; Sofie Wydooghe van Couture l’Eventail, die Jempi zal aankleden, inclusief petje; grafisch ontwerper Filip Cardoen, die het hoofd en de handen waarheidsgetrouw kleur zal geven en erfgoedcel TERF, die een subsidie van 4.310 euro heeft gegeven. Via www.koersmuseum.be zal Koers, het museum van de wielersport, het volledige bouwproces in beeld brengen.

De finish, het traditionele geboortefeest, ligt in maart 2021. Op 15 maart is het exact 50 jaar geleden dat Jean-Pierre Monseré in zijn wereldkampioenentrui om het leven kwam tijdens een kermiskoers in Retie. Dan moet Jempi herrijzen als Reus.

Zoals dat hoort bij een geboorte(feest) én de reuzentraditie krijgt Reus Jempi een peter en een meter. Freddy Maertens, zelf tweemaal wereldkampioen, wordt de peter van Reus Jempi. Met weduwe Annie Victor en zussen Marie-Claire en Anita Monseré krijgt Reus Jempi liefst drie meters.

Lees verder onder de foto

 © GF
© GF

Door de verbouwingen die weldra starten in de Stedelijke Ateliers nemen de reuzen voor een aantal jaren hun intrek in de loods in de Guido Gezellelaan. In deze tijdelijke opslagplaats wordt een aparte compartimentering voorzien zodat ze samen en onder goede condities kunnen bewaard worden. Iedere reus krijgt weldra ook een nieuwe beschermhoes om stof en ander vuil geen kans te geven.

Reuzen op stap

Op donderdagvoormiddag 10 december stappen de reuzen van hun huidige verblijfplaats in de Stedelijke Ateliers Hoogleedsesteenweg doorheen de stad naar de Guido Gezellelaan. Zijn de weersomstandigheden te slecht om te voet door de stad te trekken, dan wordt de verhuisoperatie met enkele dagen opgeschoven naar maandagvoormiddag 14 december.

Reus Rolarius met zijn echtgenote Carlotta Vulgo, hun zonen Mane en Zonne, kindermeid Batavia, tantes Babiele en Coba van ‘t Fort, Langemarske, Roobaert, Nieuwmarkter Cyper, Mamamillia en Peten van De Ruiter, Kalke en Marie-Lin trekken er samen op uit. Ze worden geassisteerd door de vrijwilligers van Reusselaere en hun voorzitter John Huvaere aangevuld met stadsmedewerkers van RSL en dit alles onder begeleiding van de politie doorheen de stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier