Reuzengilde verkleint en gaat op zoek naar vrijwilligers

Manolito Hillebrant, Roland De Groote en Sanne Ramboer zien de aandacht voor de reuzen verkleinen: "Sommigen kennen zelfs Jan Turpijn niet meer!" (foto DV)
Redactie KW

De Nieuwpoortse reuzengilde worstelt met zijn toekomst, want de zoektocht naar nieuwe leden verloopt moeizaam. Momenteel zijn ze met 15 dragers, terwijl de gilde er eigenlijk 35 nodig heeft.

Sanne Ramboer, secretaris van de reuzengilde, houdt een ronde constructie schuin terwijl voorzitter Manolito Hillebrant en penningmeester Roland De Groote daarop een half reuzenlichaam plaatsen. Samen zetten ze de constructie recht, hangen er nog een reuzenjurk aan. Het resultaat? Reuzin Griete die boven ons uit torent. Ze is slechts een van de negen gedragen reuzen die de gilde telt. Je hebt ook nog Jacqueline, Rosalinde, Puuptje, Crabbe, Hendrik Geeraert, Karel Cogge, Goliath en, de bekendste van allemaal, Jan Turpijn.

Hechte sfeer

Zowel de ouders van Roland (65) als van Manolito (39) zaten in de reuzengilde. Vaak zijn de huidige leden dan ook familieleden. Zo is Sanne (25) er via haar man Manolito ingerold. “Het is leuk om te doen en er heerst een hechte groepssfeer. Er is altijd ambiance, je maakt de mensen blij en je komt op verschillende plaatsen. Zo hadden we eens een heel leuke daguitstap met de reuzen naar Bokrijk. Ook onze kindjes gaan vaak mee”, vertelt ze glimlachend. “We doen ongeveer zes uitstappen per jaar. Twee jaar geleden waren we bijna elk weekend in de zomer op stap met de reuzen.”

Helaas zijn de gouden jaren van dit Nieuwpoorts stukje erfgoed voorbij. Vooral Roland zag door de jaren heen de reuzengilde verkleinen. “Vroeger was het goedkoper en kon je ver reizen met de reuzen. Het verste dat we ooit gingen was het Duitse Dudenhofen. Maar de tijden veranderen. Sommigen kennen Jan Turpijn zelfs niet eens, terwijl ze in Nieuwpoort wonen. Ooit waren alle reuzendragers afkomstig uit Nieuwpoort, maar dat is ook al verleden tijd”, vertelt hij.

Van Goliath naar Hendrik

Toch is er nog hoop voor de toekomst. “Laatst vroegen ze uit Catalonië om met Jan Turpijn te komen. We hadden ook al eens de kans om naar Canada te gaan”, brengt Manolito op. “Helaas is het te duur, zelfs met de subsidies van Stad Nieuwpoort. Een bus, overnachtingen, een oplegger, noem maar op… We hebben meer mensen nodig en het is moeilijk om de jongeren te bereiken”, zucht hij. “Het interesseert hen niet meer. Vroeger waren we blij als we als kind mee mochten. Nu voelen we ons soms wat aan ons lot overgelaten. Het is vooral belangrijk dat dit stukje Nieuwpoortse cultuur blijft bestaan”, ijvert de voorzitter.

De reuzengilde ontstond in 1923. Al waren er daarvoor al reuzen in Nieuwpoort, blijkbaar zelfs al in 1494. In 1653 staat ‘de Stadsreus’ voor het eerst in de stadsrekeningen vermeld. De Stadsreus kreeg in 1876 de naam Goliath. Hij overleefde echter de Eerste Wereldoorlog niet. De stukken van een tweede Goliath verdwenen na de Tweede Wereldoorlog. De huidige Goliath III zag in 1947 het daglicht en is momenteel de oudste reus van de gilde. Zijn vrouw Griete volgde in 1948. De recentste reuzen zijn Hendrik Geeraert en Karel Cogge. Zij kwamen er in 2016, op aanvraag van Stad Nieuwpoort.

De gekende Jan Turpijn maakte in 1926 zijn intrede, al dateert de huidige reus van 1963. Zijn naam is afkomstig van een voormalige Nieuwpoortse burgemeester uit 1489, tijdens het beleg van Nieuwpoort. Burgemeester Turpijn riep destijds de hulp in van de Nieuwpoortse vrouwen om mee te vechten bij de verdediging van de stad. De indrukwekkende Jan Turpijn is 10,4 meter hoog, weegt 750 kg en heeft 24 dragers nodig. “Hij is de grootste gedragen reus van Europa”, vertelt Ronald. “Jan Turpijn is de ambassadeur van Nieuwpoort. Met hem heb je als drager het meeste plezier. De reactie bij de mensen wanneer ze opkijken… daar krijg ik kippenvel van.”

(Dylan Vynck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier