Reuzen Grimmert en Freya uit Moorslede stappen mee tijdens Franse bloemenstoet

Een delegatie van de heemkundige kring trok met de reuzen Grimmert en Freya naar het Franse Cany-Barville waar de reuzen meestapten in de bloemenstoet. (foto JS) © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

De Moorsleedse reuzen Grimmert en Freya maakten zondag deel uit van de jaarlijkse bloemenstoet Corso Fleuri die door de straten van het Franse Cany-Barville trok. Een delegatie van de heemkundige kring woonde de stoet bij. “Dit is een reuzenstap voor de jumelage tussen Moorslede en Cany-Barville”, zegt Rik Lybeer, voorzitter van de heemkundige kring Moorslede.

Moorslede is sinds 17 april 2011 verbroederd met het Franse Cany-Barville. Het dorpje, dat zo’n 3.000 inwoners telt, ligt op zo’n 315 kilometer van Moorslede.

“Toch heeft gemeente in het verleden al heel wat betekend voor de Moorsledenaars”, blikt Rik Lybeer, voorzitter van de heemkundige kring Moorslede terug. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten heel wat Groot-Moorsledenaars naar Frankrijk. Ze werden opgevangen in Cany-Barville. “Maar ook door de vlasindustrie was de gemeente niet onbekend bij de Moorsleedse bevolking”, voegt Rik er nog aan toe. Na de oorlog bleven er een pak Vlamingen in het Franse dorp wonen. Verschillende familieleden maken nu deel uit van de vereniging ‘Amicale Normandie-Flandres.’

Goede contacten

Sinds enkele jaren heeft de Moorsleedse heemkundige kring goede contacten met de mensen van Amicale Normandie-Flandres. “Wij zijn al verschillende keren naar Frankrijk geweest en ook de mensen uit Cany-Barville kwamen hier al meermaals op bezoek. Onder andere op het vredesconcert vorig jaar waren ze present.”

Afgelopen weekend reisde opnieuw een delegatie uit Moorslede naar Frankrijk. “We kregen een uitnodiging van het gemeentebestuur van Cany-Barville om hun jaarlijkse bloemenstoet Corso Fleuri bij te wonen. Men vroeg ook of onze reuzen wilden meestappen in de stoet.”

De heemkundige kring stemde toe. Elf leden en de twee reuzen reisden afgelopen weekend naar Cany-Barville. Reuzen Grimmert en Freya stapten fier mee tijdens de bloemenstoet. “Dit is een heel belangrijke stap in onze verbroedering. Ik zou het zelfs een reuzenstap durven noemen”, aldus Rik.

Tijdens WO I vluchtten heel wat mensen uit Groot-Moorslede naar Frankrijk. Ze werden opgevangen in Cany-Barville

De voorbije jaren werden er in het kader van de verbroedering al enkele mooie zaken gerealiseerd. Vorig jaar werd nabij de Sint-Martinuskerk in Moorslede een kunstwerk ingehuldigd dat doet herinneren aan de verwoestingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het kunstwerk ‘De Verwoeste Gewesten’ herdenkt de slachtoffers tijdens die periode, maar is er ook gekomen uit dankbaarheid voor wat gastgemeenten zoals Cany-Barville gedaan hebben voor de vluchtende Moorsledenaars.

Cany-Barvillestraat

Inmiddels is er in Moorslede, nabij de nieuwe verkaveling rond de Nieuwstraat, ook al een straat gedoopt tot de Cany-Barvillestraat. In de Franse gemeente werd er vroeger al een straat naar Moorslede genoemd. “Hopelijk kunnen we in de toekomst nog leuke projecten uitwerken waarbij de band tussen beide gemeenten aangehaald wordt”, aldus Rik.

Ook het Moorsleedse gemeentebestuur draagt de vriendschapsbanden met Cany-Barville hoog in het vaandel. Burgemeester Ward Vergote ging er zaterdag samen met enkele leden van het schepencollege langs. De Moorsleedse delegatie bezocht er onder andere ook een nabijgelegen vissersdorpje.

Intense vriendschapsbanden

“In 2013 ben ik voor het eerst in Cany-Barville geweest. Het is een gezellige gemeente met net zoals Dadizele een mooi kasteel. De ontmoeting met het Franse gemeentebestuur verliep toen heel aangenaam. Het klikte meteen. Sindsdien gaan we op iedere uitnodiging van Cany-Barville met veel plezier in. Omgekeerd ervaren wij hetzelfde”, aldus de burgemeester. Ook hij merkt dat de vriendschapsbanden tussen beide gemeenten intenser worden. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier