Reus Jan de Gaper viert zaterdag zijn grote verjaardag

Redactie KW

De Gapersfeesten zijn dit keer weer een vijfdaagse. Twee jaar geleden toonde geen enkele vereniging of club interesse voor de invulling op zondag. Vorig jaar was er op zondag met de jarige brandweer wel interesse. Nu is er de KLJ Wervik-Geluwe met een tractorwijding aan de kerk.

Door Erik De Block

Het Gaperscomité deed al meermaals een oproep voor nieuwe bestuursleden. Helaas zonder resultaat. Isabel Deleu, Annelies Dubois en Jan Vanraes zijn er niet langer bij. Er resten nog zeven bestuursleden. De drijvende kracht Ignace Caulier van Wijnen Ignace in de Ieperstraat gaat begin 2021 met pensioen. Hij is voor zijn winkel op zoek naar een overnemer. “Daarom zijn we op zoek naar nieuwe dynamische bestuursleden zodat ik het iets rustiger kan doen”, aldus Ignace. “Er was iemand maar hij nam de beslissing om uiteindelijk toch niet toe te treden.”

Omwille van het stadsfestival Wervik 2050 werden de Gaperfeesten vorig jaar een week vervroegd. Nu is het terug het tweede weekend van juli. Traditioneel is er op zaterdag 7 juli om 11.30 uur in aanwezigheid van de belleman, het stadsbestuur, harmonie Sint-Cecilia en de majorettes de officiële opening aan het Gapersmonument.

Het Gaperscomité deed meermaals een oproep voor nieuwe leden, helaas zonder resultaat

Voor de zesde keer is er de Gapersmountainbiketocht in een organisatie van Badminton Zuidwest. Er is keuze uit drie afstanden: 20, 40, 60 kilometer. Er is ook een kidstocht van 15 kilometer. Start en aankomst aan de grote tent, inschrijvingen van 8 tot 13 uur. Deelname kost 4 euro en voor kinderen 2 euro. Onderweg is een ruime bevoorrading voorzien. Iedereen krijgt na aankomst een boterham. Er worden een bikewash en kleedkamers voorzien.

Hoogtewerker

De handelaars zetten hun deuren open, er zijn koopjes te doen. Vanaf 14.30 uur is er een straatfestival met nationale en internationale artiesten. In de verschillende straten is er voor de kinderen heel wat te doen, zoals springkastelen en een draaimolen. In de Menenstraat is er een rommelmarkt en zijn marktkramers van de partij. Er zijn optredens van Dance Space aan de Jukte. Turnkring Geluwe en karateclub Okinawa verzorgen demonstraties. In het gemeentepark zijn er om 15, 16 en 17 uur opvoeringen door de toneelgilde Onder Ons. Ze spelen ‘James en Louisa’.

Om 17 uur is er op de hoek van de Ieper- en Kerkstraat vanuit een hoogtewerker de Gapersworp, met tal van prijzen voor kinderen beneden de 15 jaar. Aan jeugdhuis De Jukte zijn er optredens van Instant Groove en The Black Gasolines en is er ook kinderanimatie.

Nieuwe outfit

Aan café Sint-Krispijn is er vanaf 19 uur een avondparty met dj Sam en The Dolly’s. Aan babbelcafé ‘t Zwijntje treden vanaf 18.30 uur de MG-Brothers op. In de Ieperstraat ter hoogte van restaurant Den Artiest is vanaf 15 tot 19 uur dans: iedereen is welkom om te swingen. Garagist Stefan Nollet laat er zijn oldtimers zien. Serviceclub Kiwanis Young Professionals baat de zomerbar uit. Ook de vriendenkring Flossenburg is traditioneel van de partij. Gilwes Cycling Team pakt om 16 uur uit met een optreden van Bucht. In de grote feesttent is er zaterdagavond net zoals vorig jaar niks gepland.

De reus Jan De Gaper wordt 60 jaar en is volledig vernieuwd dankzij de stad en Gerda Biesbrouck van de stoffenwinkel Trifolium in de Vlamingenstraat in Wervik.

Info: www.gapersfeestengeluwe.be