Retro: de Folklorefeesten van 2010, toen 3.000 mensen 1.250 liter picon dronken

De leden van wijnclub 't Wijnkransje brouwden liefst 1.250 liter picon. We herkennen van links naar rechts Gido Van Imschoot, Luc Stevens, Marc Bogaert, Andy Vanparys en Wouter Marchand. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Tien jaar na datum ogen de cijfers nog altijd duizelingwekkend: 3.040 Lichterveldenaars dronken op zondag 5 september 2010 samen 1.250 liter picon. Met dat drinkgelag verbrak Lichtervelde het officieuze wereldrecord ‘cocktails drinken’. De 20ste editie van de Folklorefeesten werd meteen de meest legendarische.

In normale omstandigheden had in onze krant en op KW.be een verslag van de 25ste Folklorefeesten moeten staan. Helaas, het coronavirus verbrodde het feestje en het tweejaarlijkse evenement werd geannuleerd. De organisatoren beslisten zelfs om de Folklorefeesten niet met één, maar met twee jaar uit te stellen. De volgend editie vindt dus pas plaats in september 2022.

Dan blikken we maar terug op de meest legendarische editie van de Folklorefeesten: die van september 2010. Het memorabele weekend startte al op vrijdag 3 september, met de verkiezing van Miss en Prins Folklore. 1.300 mensen kwamen langs om een stem uit te brengen in oc Lichtenhove.

Enorme ontlading

De overwinning was voor Liese Pollet en Kristof Puype die 692 stemmen binnenhaalden. “We hadden stevig campagne gevoerd, met spandoeken, flyers, affiches en bezoekjes aan alle cafés en jeugdhuizen in de buurt”, herinnert Liese zich. “Het was spannend tot op het laatste moment. Toen we vernamen dat we gewonnen hadden, volgde een enorme ontlading en een fantastisch feest.”

Kristof Puype en Liese Pollet werden tien jaar geleden verkozen tot Prins en Miss Folklore.
Kristof Puype en Liese Pollet werden tien jaar geleden verkozen tot Prins en Miss Folklore.© Foto Kurt

Geen fantastisch feest zonder een fantastische kater. Gelukkig was zaterdag 4 september een rustige dag, met enkel een oldtimerrit op het programma. Ideaal om de batterijen op te laden voor het hoogtepunt op zondag. Het folklorecomité zit nooit om een stunt verlegen, maar die van 2010 was behoorlijk ambitieus: 2.500 mensen een glas picon laten drinken. Uiteindelijk stopte de deurwaarder met tellen na 3.040 mensen. Een huzarenstukje en, niet onbelangrijk, een officieus wereldrecord.

Goeie stemming

Die dag werd liefst 1.250 liter picon soldaat gemaakt, dat zijn 5.000 porties van 25 centiliter die gratis werden verdeeld. Het zorgde voor zotte/zatte taferelen op de Markt. “Drink gerust zelf eens twee picons, je zal merken dat je meteen in een betere stemming komt. Toch voor eventjes”, lacht voorzitter Jos Goethals van het folklorecomité. “Die editie van 2010 was nog maar eens het bewijs dat je een massa op de been kunt krijgen door de mensen iets aan te bieden. Het liefst gratis. (lacht) De Markt stond bomvol. En de Folklorefeesten staan of vallen nu eenmaal met de opkomst.”

Rita Lombaert (midden) won de kookwedstrijd met haar eieren in papsaus. Het leverde haar een etentje bij charmezanger Frank Valentino (links) op.
Rita Lombaert (midden) won de kookwedstrijd met haar eieren in papsaus. Het leverde haar een etentje bij charmezanger Frank Valentino (links) op.© Foto Kurt

Duizenden beschonken mensen op de Markt van Lichtervelde. Zorgde dat dan niet voor incidenten? “Neen, eigenlijk niet”, weet Jos. “Wel waren er enkele comitéleden die niet meer in staat waren om te helpen met de opkuis, maar dat is ondertussen vergeten en vergeven. (knipoogt) En ik herinner me nog één dame, die op een tafel zat, wezenloos voor zich uit aan het staren. We moesten haar familie bellen om haar op te pikken. Hadden we dat niet gedaan, dan zat ze er misschien nog.”


Zo maak je zelf je folklorepicon

De leden van wijnclub ‘t Wijnkransje klaarden in september 2010 de schijnbaar onmogelijke klus: 1.250 liter picon vin blanc bereiden. “Omdat de recordpoging in het openbaar uitgevoerd werd, mochten we geen alcoholrijk distillaat toevoegen aan de picon”, verklapt Gido Van Imschoot. “We hebben dus verschillende recepten uitgeprobeerd tot we het eens waren over de smaak van ons geheime recept. In elk geval hebben we evenveel genoten van de voorbereidende proeverijen als van de dag zelf.”

Wil je zelf de legendarische folklorefeesten herbeleven en je eigen picon bereiden? Dit is het geheime recept:

1/3 deel picon

1/3 deel witte wijn

1/3 deel bosbessensap

1 scheut citroensiroop

Santé!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier