Restauratiewerken stadhuis en toerismekantoor Diksmuide in volle gang

In Diksmuide zijn de restauratiewerken aan het stadhuis en het toerismekantoor in volle gang. De dienst voor toerisme moet komende zomer zijn intrek nemen in het nieuwe toerismekantoor; voor het stadhuis is het nog wachten tot het voorjaar van 2015.

Foto TVDA

De restauratiewerken aan het stadhuis, het belfort en de voormalige ontvangerij op de Grote Markt in Diksmuide startten ruim anderhalf jaar geleden. De dak-, gevel- en schrijwerkrenovatie aan het stadhuis lopen op hun einde, zodat de stellingen weldra kunnen verdwijnen. De toeschouwers van de Baloise Belgium Tour-tijdrit op 30 mei in Diksmuide zullen ook kunnen genieten van het zicht op het stadhuis, het belfort en het nieuwe toerismekantoor. Vlaams minister Geert Bourgeois kwam dinsdagmiddag 6 mei een kijkje nemen.

Stabiliseringswerken

Ook binnenin wordt er duchtig gerenoveerd. Er ging heel wat beton in stabiliseringswerken voor het stadhuis, zodat het gebouw op termijn geen barsten of verzakkingen gaat vertonen. Ook wordt er van de kelder tot de eerste verdieping een liftkoker gebouwd.

Bijzonder zijn de werken op de kelderverdieping. De verschillende kelders en de bunkers onder het binnenplein achter het stadhuis worden met elkaar verbonden. Ook is er een nieuwe trap voorzien die deze kelderverdieping met het toerismekantoor verbindt. Zo zullen bezoekers van het toerismekantoor de tentoonstellingen kunnen bekijken.

De trouwzaal, de gotische zaal, de traphal en de trappen van het belfort worden in hun oorspronkelijke staat behouden. De oude raadzaal krijgt een nieuwe vloerbedekking. Keuken, vergaderzalen, burelen en toiletten worden heringericht.

Toegankelijkheid

Met dubbele beglazing, dakisolatie en een nieuwe verwarmingsinstallatie moeten de gebouwen ook een stuk energiezuiniger worden.

De ingrijpende renovatiewerken moeten de toegankelijkheid van het stadhuis en het toerismekantoor sterk verbeteren. De lift zal het mogelijk maken om de kelderverdieping, gelijkvloerse en eerste verdieping te bereiken. Op het binnenplein komt er ook een hellend vlak. De centrale hoofdingang van het stadhuis zal dan ook worden verlegd naar het binnenplein en de Van Pouckestraat. De ingang via de pui op de Grote Markt zal in de toekomst enkel nog voor ceremonieën worden gebruikt. De openbare toiletten komen in het vroegere kantoor op de hoek van de Torenstraat en de Sint-Niklaasstraat.

Nieuw toerismekantoor

Het nieuwe toerismekantoor in de voormalige ontvangerij en koetshuis wordt een belangrijk belevings- en interpretatiecentrum voor Diksmuide en de streek. Het moet ook bijdragen tot de regionale uitstraling die Diksmuide heeft als een van de cultureel-historische toeristische stadjes in de Westhoek. Diksmuide fungeert zo mee als aantrekkingspool om bezoekers uit te dagen nog meer troeven en attracties in de Westhoek te gaan ontdekken.

De dienst voor toerisme neemt komende zomer zijn intrek in het nieuwe toerismekantoor. Voor het stadhuis is het nog wachten tot het voorjaar van 2015. De werken kosten 6,4 miljoen euro inclusief btw. Het stadsbestuur krijgt 3,3 miljoen euro subsidies van ondermeer het agentschap Onroerend Erfgoed, Toerisme Vlaanderen, Interreg III en de provincie West-Vlaanderen.

(TVDA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.