Restauratiewerken begonnen aan schouw roterij Sabbe

© BRU
Redactie KW

Sinds kort zijn restauratiewerken aangevat die de schouw boven roterij Sabbe in haar oorspronkelijke staat moeten herstellen. Een klus die geklaard wordt door Frank en Tom Coornaert uit Deerlijk, in opdracht van de gemeente Kuurne en de intercommunale Leiedal.

“De restauratie van de voormalige vlasroterij Sabbe is een belangrijke stapsteen in de ontwikkeling van het vlaspark”, vertelt burgemeester Francis Benoit. “Omdat Kuurne van oudsher verbonden is met het water, bieden de roterij en de omliggende schuren unieke mogelijkheden om de historische band van Kuurne en de Leie in ere te herstellen. De renovatie van de fabrieksschouw is alvast een eerste stap in een aantal werkzaamheden die dit stukje erfgoed terug moeten opwaarderen in zijn status als beschermd monument.”

De roterij is gelegen op de linkeroever van de Leie en is een mooi voorbeeld van een vlasbedrijf uit de jaren 1930. De betonnen roterij is circa 1930 in twee fases gebouwd door aannemer De Spriet uit Hulste. Eind jaren 70 raakte de site echter in onbruik.

Authentieke vlasroterij

“Vandaag is roterij Sabbe een van de meest authentieke vlasroterijen langs de Leie”, vertelt Wout Maddens, voorzitter van Leiedal. “Begin dit jaar stuurden we met Leiedal en de gemeente Kuurne een oproep de wereld in voor een nieuwe mogelijke invulling van de roterij. Daarop volgden heel wat interessante ideeën van ondernemers met een hart voor erfgoed. Momenteel toetsen we de diverse voorstellen technisch-architecturaal af en zagen we dat alles flexibel ingericht kon worden. Verblijfsrecreatie (vakantieverblijf, hotel en B&B), al dan niet in combinatie met een restaurant, behoort zeker tot de mogelijkheden. Maar ook coworking, kunst en ambachten, coaching als sportactiviteiten zijn eveneens mogelijk op deze site”, besluit Wout Maddens.

We zullen ons best doen om dit pareltje in zijn oorspronkelijke staat te herstellen

Het bedrijf die de restauratiewerkzaamheden aan de schouw kreeg toebedeeld, is alvast een autoriteit in dit veld en werd als familiebedrijf opgericht in 1934. “Ik vermoed dat de schoorsteen oorspronkelijk gebouwd werd door Nestor Vannassche, die een begrip was in zijn tijd als het op schoorsteenbouw aankwam”, vertelt Frank Coornaert.

“De schouw werd opgetrokken in oranjerode veldovenbaksteen en niet uit zogenaamde radiaalstenen die meestal voor dergelijk metselwerk werden gebruikt. Voor deze schouw werd van iedere baksteen een hoekje afgeslagen om zo een ronde vorm te verkrijgen. De tand des tijds deed de schouw lichtjes overhellen en toonde vooral bovenaan tekenen van verval, met scheuren en loszittende- en afgevallen stenen. Vermoedelijk was de schoorsteen vroeger zelfs nog wat hoger dan dat we hem nu kennen. We zullen alvast onze uiterste best doen om dit pareltje terug in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.”

Bezoek tijdens Contrei Live

Als de maatregelen het toelaten, zal je vanaf 9 juli tot eind oktober site Sabbe kunnen bezoeken – met social distancing – tijdens Contrei Live. Je zal dan ook het dak van de roterij kunnen bezoeken. Het prijskaartje verbonden aan de werkzaamheden van de schouw bedraagt zo’n 45.000 euro. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier