Restauratie van Lijstermolen in Heuvelland kost 414.760 euro

Redactie KW

Op de gemeenteraad van Heuvelland werden de lastvoorwaarden en de gunningswijze van de Lijstermolen goedgekeurd.

De Lijstermolen op de Rodeberg is sinds 2004 een beschermd monument en sinds 2006 zijn er al plannen om het restaureren, maar pas acht jaar later is er een ontwerp voor de molentechnische restauratie die de gemeenteraad van Heuvelland kon goedkeuren. “Het is al een lange lijdensweg geweest”, zei burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen). “Het moet blijkbaar heel moeilijke materie geweest zijn. Er waren onder meer problemen rond de molenstaak.”

Tachtig procent subsidies

De raming van de kostprijs voor molentechnische restauratie die architect Freddy Deschacht (uit Ruiselede) maakte, bedraagt 414.760 euro. CD&V-raadslid Frans Durnez (CD&V) vroeg wat het aandeel van de gemeente Heuvelland zal zijn in die kostprijs. “De verdeling is 80 procent subsidies en 20 procent gemeentelijk aandeel”, antwoordde schepen Hilde Stragier (Gemeentebelangen). “Die subsidies krijgen we trouwens alleen maar als de molen draait én maalt. Normaal zal de molen één keer per maand malen.”

Daarop vroeg Frans Durnez zich af of dan geen molenaar vereist is. “Voor één keer per maand te draaien? Dat weet ik nog niet. We hebben nog enkele jaren om daarover een beslissing te nemen. De opening zal niet voor direct zijn”, antwoordde de burgemeester.

(TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.