Restauratie van de watertoren aan Mercatorlaan van start

De renovatiewerken aan de oude watertoren in de Mercatorlaan zijn gestart. © Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

De oude watertoren aan de Mercatorlaan is al jaren in zeer slechte toestand. Recent werd gestart met de restauratiewerken, goed voor 2,7 miljoen euro.

De watertoren dateert van 1900 en werd in 1961 buiten gebruik gesteld. Het gebouw is beschermd. Het Brugse bedrijf Artes Woudenberg staat in voor de opknapwerken. De gevel van de watertoren zal volledig gerestaureerd worden. Dit betekent onder meer nieuw schrijnwerk, gevelmetselwerk, funderingsherstel en een nieuw dak. Binnen in de toren is een groot metaal- en smeedwerk constructie aanwezig. Deze is in zeer vervallen toestand. Deze constructie zal integraal gedemonteerd, gerestaureerd en herplaatst worden.

Vlot toegankelijk

Ook de omgeving rond de watertoren zal heraangelegd worden om ze vlot toegankelijk te maken. Het vorige bestuur wilde een klimmuur in de watertoren, maar het huidige stadsbestuur ziet af van die plannen. “We hebben besloten dat we daar nu geen budget voor vrijmaken”, zegt bevoegd schepen Björn Anseeuw (N-VA). “Maar we houden die piste wel open en zorgen dat er voorzieningen zijn om de klimmuur eventueel in de toekomst wel te installeren. De torenwordt wel uitgerust om speleologie in te beoefenen.” Het is voorzien dat de werken duren tot de zomer van 2021.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.