Restauratie Rijselpoort: tijdelijk geen doorgang mogelijk

Schepen Bolle bij de Rijselpoort, die straks gerestaureerd wordt. © TOGH
Redactie KW

Op 25 mei start de restauratie van de Rijselpoort samen met de aangrenzende vestingsmuren. Beschadigd metselwerk wordt volgens oude technieken hersteld, zo wordt het historische karakter bewaard. Tijdens de werken worden de aanwezige fauna en muurplanten beschermd. De Rijselpoort gaat dicht tussen 25 mei en 19 juni, er blijft wel doorgang voor voetgangers en fietsers.

Schepen Philip Bolle, bevoegd voor onroerend erfgoed en patrimonium: “De Rijselpoort is een authentiek visitekaartje van de stad en herinnert aan ons glorierijke middeleeuwse verleden. De 14de-eeuwse stadspoort met haar bourgondische torens werd heropgebouwd na WO I, maar vertoont na 100 jaar ernstige tekenen van sleet. Tijd dus voor een grondige facelift en klaar voor een nieuw hoofdstuk dat nog moet geschreven worden.”

De Rijselpoort is de oudste en nog enige bewaarde stadspoort. Het bouwwerk, dat stamt uit de 14de eeuw, is aangetast door betonrot. Ook alle natuursteenelementen en smeedijzeren ankers van de poort worden aangepakt. Het gladde cementen stucwerk wordt afgenomen en vernieuwd. Op de brug zal men ook het wegdek heraanleggen. Het stadsbestuur profiteert van deze uitzonderlijke verkeerssituatie om ook de straat in kasseien onder de Rijselpoort te vernieuwen.

Verkeershinder

De poort gaat dicht tussen 25 mei en 19 juni voor alle gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers zullen wel onder de poort kunnen.

Tussen 8 en 19 juni zijn er simultaan met deze restauratie ook wegenwerken gepland door de wegbeheerder Agentschap Wegen en Verkeer aan de rotonde van de Rijselweg met Oudstrijderslaan en Zuiderring. Tijdens deze werken is het stadsinwaartse en -uitwaartse verkeer sowieso niet mogelijk. Het verkeer komende van de Rijselseweg zal tijdelijk worden omgeleid via de Kemmelseweg en Dikkebusseweg. Het verkeer tussen de Oudstrijderslaan en de Zuiderring zal in beide richtingen mogelijk blijven. Ter hoogte van de rotonde zal alternerend verkeer worden toegepast door middel van verkeerslichten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.