Restauratie kerk Dentergem is klaar: “Verborgen parels onder de verf”

Pastoor Hendrik De Leersnijder en de bevoegde schepen Bart De Keukeleire zijn trots op de restauratie.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Pastoor Hendrik De Leersnijder en de bevoegde schepen Bart De Keukeleire zijn trots op de restauratie.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

Na bijna twee jaar sluiting voor grondige restauratiewerken is de Onze-Lieve-Vrouw- en Sint-Stefanuskerk in Dentergem vorig weekend weer opengegaan voor het publiek. Voor weekendmissen is het nog te vroeg, maar geïnteresseerden krijgen dit en volgend weekend nog de kans om het in ere herstelde interieur te bewonderen.

Al sinds midden augustus 2019 moeten de Dentergemse gelovigen het bezoek aan ‘hun’ kerk missen. “Alles wat maar een beetje verplaatsbaar was – van stoelen over beelden en schilderijen – werd weggehaald”, zegt schepen van Patrimonium Bart De Keukeleire (Eendracht). “Twee weken geleden plaatsten we met hulp van vrijwilligers in drie dagen tijd alles terug”, zegt pastoor Hendrik De Leersnijder.

Veel poetswerk

De kerk ziet er nu weer uit zoals 100 jaar geleden. “Dat heeft de aannemer vooral heel veel poetswerk gekost. Elk kapittel in bladgoud had een reinigingsbeurt van drie tot vier uur nodig. Nu ik het resultaat zo zie ben ik ervan overtuigd dat deze kerk meer bladgoud bevat dan de kathedraal in Brugge.”

Tijdens de werken kwamen ook decoraties tevoorschijn waarvan niemand nog het bestaan afwist. “Kijk naar de prachtige bloemen op de plafonds en de bladgouden bloemetjes achter de schapen in het koor. Die zaten al die tijd onder verflagen uit het verleden verborgen.”

“Voortaan hoef ik niet meer beschaamd te zijn om familie uit te nodigen”

Over de hele omtrek van de kerk werden de muren onderaan vochtdicht gemaakt, terwijl er nieuwe ledverlichting werd opgehangen, die de ornamenten beter tot hun recht laat komen en een pak energiezuiniger is dan de vorige verlichting. Het koor kreeg nieuwe vloeren in natuursteen.

Tijdens de werken kwam prachtige oude decoratie weer tevoorschijn.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Tijdens de werken kwam prachtige oude decoratie weer tevoorschijn.©TOM VAN HOUTTE foto TVW

“Toen ik najaar 2017 tot pastoor van de federatie Dentergem werd benoemd, verzette ik mij tegen een aanstellingsviering in deze kerk. Ik koos voor de pas gerenoveerde kerk van Wakken”, aldus nog pastoor De Leersnijder. “Vanaf nu hoef ik niet langer beschaamd te zijn om heel mijn familie hier uit te nodigen. Veel andere gemeenten mogen er een voorbeeld aan nemen.”

De werken kostten 800.000 euro, waarvan Dentergem 20 procent alsook de btw betaalt, zijnde ongeveer 330.000 euro.

Weer uitvaartdiensten

Voor weekendmissen acht pastoor De Leersnijder het door de strenge coronaregels nog te vroeg, maar op 8, 9, 15 en 16 mei opent de kerk op zaterdag- en zondagnamiddag van 14 tot 17 uur de deuren voor vrije bezoeken. “Via een aangeduid wandelcircuit kunnen geïnteresseerden met maximaal 15 personen tegelijk en met een mondmasker op het gerestaureerde interieur bewonderen.”

Sinds 1 mei zijn er hier net als in de kerk van deelgemeente Wakken wel al weer uitvaartdiensten met 50 personen toegelaten. (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.