Restauratie Janssenskapel eind deze maand afgerond

Erik Dewilde (links) en Jef Follet aan de achterzijde van de Janssenskapel. © (foto BC)

Na een jaartje renoveren, verdwijnen straks de stellingen en het plastic rondom de Janssenskapel in Koekelare. De neogotische kapel uit 1899 langs de Kortemarkstraat zal vanaf 1 mei weer schitteren in haar volle glorie. Erik Dewilde en Jef Follet volgden de werken op. “Of we zelf ook de handen uit de mouwen gestoken hebben? Ja, om het Mariabeeld naar buiten te dragen.”

In mei 2018 begonnen de renovatiewerken aan de Janssenskapel langs de Kortemarkstraat. Tegen de eerste dag van de Mariamaand wordt de witte sluier weggenomen rondom de kapel en zal ze schitteren als nooit tevoren. De kapel werd zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant volledig gerenoveerd. Erik Dewilde en Jef Follet van de Kerkfabriek Koekelare – de eigenaar van de kapel – volgen de werken op. “De Janssenskapel is een vrij grote, neogotische kapel die rond 1899 gebouwd werd door de brouwersfamilie Christiaen-Desnick. Ze bouwden de kapel uit dank voor de genezing van hun zoon.”

Of het duo ook zelf de handen uit de mouwen heeft gestoken tijdens de renovatiewerken? “Wij hebben enkel het Mariabeeld naar buiten gedragen”, lacht Jef. “De hele restauratie wordt uitgevoerd door de firma Bosch uit Torhout.”

Grote rode strik

“We mogen trots zijn dat we in Koekelare zo’n mooie, grote kapel hebben. De kapel ligt op een hoogte op de hoek van de Carrestraat en de Kortemarkstraat en is van ver zichtbaar. Het prachtige uitzicht op de natuur maakt het plaatje compleet.”

“De werken liepen een beetje vertraging op, maar we zitten nu weer op schema om de hele restauratie rond te krijgen tegen 1 mei. Het zal zeker de moeite zijn om eens te komen kijken, want de aannemer heeft beloofd om een grote rode strik rond de kapel te doen om voor de onthulling. De officiële huldiging zal zijn op zondag 19 mei.”

Pachter Janssens

De kapel werd geschonken aan de Kerkfabriek in het jaar 1965. In maart 2012 werd de kapel gecategoriseerd als beschermd monument door Vlaams minister Geert Bourgeois. De benaming Janssenskapel zou trouwens verwijzen naar pachter Francis Janssens die in de jaren 1840 de landerijen rondom de kapel pachtte.

Aan de restauratiewerken van de kapel hing een prijskaartje van om en bij de 60.000 euro. “Ruim de helft wordt betaald door de Kerkfabriek, de rest komt van subsidies. De renovatie was meer dan nodig, de stenen brokkelden van de muur. Zowat de hele voorkant werd voorzien van nieuwe bakstenen. Ook de glasramen werden eruit gehaald en stukje per stukje gerestaureerd. Een enorm werk. Het is van buiten nog niet te zien omdat de kapel volledig omwikkeld is met plastic – om de restaurateurs wat te sparen van de wind in dit trekgat – maar het resultaat mag zeker gezien worden. De kapel ziet er zo goed als nieuw uit!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier