Restauratie huis in Maria Van Bourgondiëlaan kan rekenen op 42.000 euro subsidie

Geert Bourgeois kende een subsidie van 42.000 euro toe voor de restauratie van deze woning. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Vlaams minister van Onroerend erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) kende een subsidie van meer dan 42.000 euro toe voor de restauratie van een woning naar een ontwerp van de bekende modernistische architect Huib Hoste in de Maria Van Bourgondiëlaan. “De originele kleuren zullen weer mooi tot hun recht komen”, zegt eigenaar Dries Vandenbroecke, die overweegt om er ook een B&B in onder te brengen.

De modernistische architect Huib Hoste realiseerde in de streek wel meer opmerkelijke woningen, onder meer in Sint-Andries maar ook in Knokke geniet hij bekendheid met zijn Zwart Huis. Ook in de Maria Van Bourgondiëlaan in Brugge staat een woning die werd getekend door Hoste.

Ook energiezuinig maken

Het gaat om een halfvrij modernistisch bakstenen huis uit 1928. Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) kende een subsidie toe van 42.296,94 euro om de eigenaars te ondersteunen bij hun grondige en ingrijpende renovatiewerken. “Deze restauratie is zeer belangrijk om de architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde te behouden”, stelt minister Bourgeois. “Aangezien het huis als woning wordt gebruikt, zullen er ook werken uitgevoerd worden om de woning energiezuiniger te maken.”

Mooie steun

De eigenaars, Dries Vandenbroecke en Jessie Priem, zijn uiteraard bijzonder tevreden met deze subsidie. “Het betekent zeker een mooie steun voor ons bij dit grote renovatieproject. Het subsidiebedrag omvat zo’n 40 procent van de te maken kosten. We zijn al een tijdje bezig met de renovatie en kregen eerder al wel wat kleinere subsidies.”

Dries en Jessie woonden eerder in Sint-Andries en stootten een goeie twee jaar terug op deze woning. “We zagen dat die te koop stond via de formule van openbare verkoop. Ik ben zelf actief in de erfgoedsector en kan zo’n woning dus wel naar waarde schatten. Er waren niet zo heel veel bieders op de openbare verkoop en ons bod werd dus aanvaard. Ik denk dat we een eerlijke prijs betaald hebben”, zegt Dries. “Er was dan ook nog wel behoorlijk wat werk aan de woning, die opgedeeld was in vier kleinere appartementen, dus elk met eigen keukens en badkamers… We hebben die opdeling eruit gehaald, ook overbodige keukens en dergelijke meer er uit gehaald en er dus opnieuw één woning van gemaakt.”

Kleurrijke gevel

Met de subsidie willen Dries en Jessie in de eerste plaats de gevel aanpakken. “Want die is nu in behoorlijk slechte staat. Onder meer door de vervuiling ziet die er nogal donker uit, maar oorspronkelijk was die nogal fel gekleurd, met zwarte, gele en rode tinten. Door de renovatie zullen die kleuren dus weer mooi tot hun recht komen. Er is ook heel wat betonrot vastgesteld en dat weghalen is een dure tijdrovende onderneming.”

“Bij de woning was vroeger ook een diamantslijperij in een oude loods. Die loods, die aangebouwd is bij de woning en waarin heel wat rommel stond, hebben we intussen opgeruimd. We willen die integreren in de woning, zodat we wat meer ruimte hebben. Ook in de woonkamer zal er nog heel wat werk zijn, want origineel waren daarin wel zo’n 13 kleuren te zien. Door overplakking en overschilderen zijn die nu grotendeels verdwenen. Ook die willen we dus terugbrengen. Als alles mooi is gerenoveerd denken we er trouwens aan om in een deel van de woning een bed & breakfast onder te brengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier