Restauratie en heropbouw afgebrande Sint-Janskerk bereikt hoogtepunt: “Torenhaan pronkt weer op de kerk”

Zowel het kruis, de bol als de windhaan werden met een grote hijskraan op de toren geplaatst. V.l.n.r. projectingenieur Fien Sohier en smid Wim Desruelle. © GV
Redactie KW

Begin dit jaar startte aannemer Artes Woudenberg NV uit Brugge met de restauratie en heropbouw van de afgebrande Sint-Janskerk. Donderdag 9 september, ongeveer 9 maanden later, bereikt ze letterlijk en figuurlijk haar hoogtepunt. De vergulde torenhaan zal meer dan ooit pronken op de kerk en uitkijken over Anzegem.

Onder leiding van projectingenieur Fien Sohier ging op 4 januari 2021 de restauratie en heropbouw van de toren, de sacristie en het koor van de kerk van start. De Sint-Jan de Doperkerk brandde grotendeels af door een defect aan de verwarmingsinstallatie op 16 oktober 2014.

De torenspits werd eerst op de grond op ambachtelijke wijze gemaakt en daarna met de torenkraan spant per spant naar boven gehesen. “Een waar precisiewerkje om alles perfect te doen passen”, vertelt Fien Sohier (26).

Het was Torhoutenaar Wim Desruelle van het eenmansbedrijf DVT, gespecialiseerd in het restaureren van smeedijzeren onderdelen van gebouwen en het volledig reconstrueren van ijzeren stukken naar historisch model, die de opdracht kreeg van het fabriceren van het torenkruis, de bol en de windhaan.

Origineel model

“Het is zeldzaam dat er een volledig nieuwe haan gemaakt dient te worden doordat er geen nieuwe kerken meer gebouwd worden”, onthult smid Desruelle (51). “Ik zal dat waarschijnlijk niet meer meemaken in mijn carrière. Aan de hand van een tekening van architect Dries Vanhove werd een plan gemaakt dat ik nauwgezet gevolgd heb.

Links zien we smid Wim Desruelle en rechts projectingenieur Fien Sohier.
Links zien we smid Wim Desruelle en rechts projectingenieur Fien Sohier. © GV

De windhaan werd gemaakt uit een koperen plaat en is ambachtelijk samengesteld uit verschillende onderdelen die aan elkaar geklonken werden met koperen klinknagels”

Bedekt met bladgoud

“De haan, die hol is vanbinnen en ongeveer tien kilo weegt, werd over het torenkruis geplaatst samen met de tweedelige, koperen bolvormige versiering. Zowel op de haan als de bol werden er in totaal duizend blaadjes bladgoud van acht op acht centimeter aangebracht, goed voor 18 gram goud in totaal”, aldus Desruelle. Het kerkgebouw heeft zo zijn volledige hoogte van 34 meter bereikt. (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.