Restaurantuitbater rijdt rondt in paradewagen van ex-president van Niger

Pieter Verheyde: "Deze wagen doet je wegdromen." © TP
Redactie KW

Restaurantuitbater Pieter Verheyde (43) rijdt dezer dagen rondt in een paradewagen die ooit Afrikaanse en Franse presidenten vervoerde. De man uit Watou reed speciaal naar het Franse Versailles om de wagen te kopen. Hij gebruikt hem nu af en toe om zijn restaurantgasten te plezieren met een ritje.

“Horeca is mijn grote passie, maar ik zie ook graag mooie wagens”, zegt Pieter Verheyde, die restaurant Terminus uitbaat op de grens van de Poperingse deelgemeente Watou en Frankrijk. “De Peugeot 604 is mijn lievelingswagen. Iemand tipte me dat er een specialleke te koop stond in Versailles, aangeboden door de voorzitter van een autoclub. Ik reed er meteen naartoe, maakte een proefritje en besliste om hem te kopen.”

De wagen was nog in perfecte staat en de carrosserie naar verluidt piekfijn. “Ik was verrast dat de wagen te koop stond in die toegankelijke prijscategorie”, zegt Verheyde. “Hoeveel hij kostte? Dat hou ik liever voor mezelf. Het verhaal achter de wagen en het bijhorende boek met historische foto’s en documenten zijn alleen al zeker de helft van de verkoopprijs waard. Daarvoor heb ik de auto ook gekocht, want ik hou van geschiedenis. Deze wagen doet je wegdromen.”

Onder een afdakje

De Franse carrosseriebouwer Henri Chapron tekende amper twee exemplaren van deze Peugeot 604: één voor brouwer Heineken en één voor de president van Niger, die hem wou gebruiken voor parades. “Daarom werd de wagen 60 centimeter verlengd mét cabriokap, zodat de president en zijn hooggeplaatste gasten aan de achterbank konden rechtstaan om het publiek te groeten“, vertelt de trotse nieuwe eigenaar. “De chauffeur zit onder een afdakje.”

Ermee rijden is zeer aangenaam en bijna zo zacht als met een boot op het water varen

De wagen werd in 1978 voorgesteld op het tweejaarlijks autosalon in Parijs en vertrok dan naar Son Excellence Elhadji Ja’afaru Abubakar Koguna in Niger. Naast heel wat Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleders vervoerde die bijvoorbeeld de voormalige Franse president François Mitterrand. Pieter gebruikt de wagen niet voor alledaagse ritjes, maar wel voor speciale gelegenheden en om zijn gasten te plezieren. “De wagen heeft een mooie, krachtige motor. Ermee rijden is zeer aangenaam en bijna zo zacht als met een boot op het water varen. Dit toermodel is gebouwd om van te genieten.”

Intussen werd de auto al gevraagd op evenementen. “Tijdens de laatste editie van de Belcanto Classic, een ludiek wielerevenement in Westouter, vervoerde ik er fietsers mee die verkleed waren als Merkel, Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un mee, dat was heel plezant. Aan de wagen zijn nog altijd plaatsen voor vlaggetjes. Ik heb er Belgische ingedraaid.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.