Restaurant Walle 111 slaat jubileumfeest in Xpo Kortrijk noodgedwongen over

Karel Callebert en Herlinde Vande Ghinste voor de vernieuwde gevel van Walle 111. © (foto EDB)
Redactie KW

Restaurant Walle 111, gelegen op het gelijknamig adres in Kortrijk bestaat 25 jaar. Dit zou gevierd worden met een groot feest in Xpo Kortrijk, maar dit feest moet helaas door de coronacrisis overgeslagen worden.

Karel Callebert (49) en Herlinde Vande Ghinste (48) hebben een zoon Kobe (19) en een dochter Ella (15). Ze leerden elkaar kennen tijdens weekendwerk in de horeca. Hij had in Ter Groene Poorte gestudeerd en zij in Spermalie. Karel werkte nog in restaurant Vincent in Kortrijk, restaurant Carlton in Marke en Hilton in Brussel. Herlinde kon Conrad Hotel in Brussel, restaurant Vincent en Disneyland in Parijs op haar cv zetten.

“We komen allebei uit een gezin waar men zelfstandig was. Karels ouders hadden een café, mijn ouders een bakkerij”, vertelt Herlinde. “We beslisten dus tamelijk snel dat we zelfstandig iets wilden beginnen, maar we waren aan het kijken in de streek van Roeselare.”

Twee weken om te beslissen

“Regelmatig kwamen we iets eten in eethuis Walle 111, want de chef was een oude schoolkameraad”, gaat Karel verder. “Je kon er een croque of een spaghetti eten. Er waren toen drie restaurants in de straat. In januari 1995 kregen we te horen dat we de zaak konden overnemen. We kregen twee weken tijd om te beslissen. Plots ging alles snel en op 4 april van hetzelfde jaar waren we al open. Walle 111 bestond toen al 2,5 jaar. “Er zijn ondertussen al mensen die 25 jaar komen, bij bepaalde families zijn dat al drie generaties“, voegen ze eraan toe. “We zijn een gemoedelijk restaurant met gemoedelijke klanten.”

“Binnen vijf jaar willen we dan uitgebreid onze 30ste verjaardag vieren”

Karel staat in de keuken en Herlinde in de zaal. In eethuis Walle 111 verandert Karel wekelijks één of twee gerechten. “We kopen zoveel mogelijk ingrediënten lokaal en zijn nu bezig met een huisbier door brouwerij Steven in Zwevegem. Het wordt een Indian pale-ale van zo’n 5,5°”, kondigt hij aan. “Al bijna twee jaar werken we niet meer met voorgerechten maar met gerechten om te delen. Zo kan je ook uitgebreid aperitieven. Het kan ook zonder hoofdgerecht. We zijn heel flexibel, ook naar kinderen toe. Vegetarisch of veganistisch koken kan na aanvraag.”

De keuken is volgens Karel de laatste jaren veel veranderd: “Er zijn minder zware gerechten en er wordt meer ingezet op een gezonde keuken.”

Nieuwe gevel

In zijn vrije tijd fietst Karel veel, ofwel met de wielertoeristen van Stasegem of met zijn zoon of een vriend. Hij doet dat voornamelijk op zaterdagnamiddag of tussen de serviezen door in de namiddag.

Ook professioneel zitten Karel en Herlinde niet stil. Elke vier jaar werd het interieur geschilderd. “Zeker toen er nog mocht binnen gerookt worden, was dat echt nodig”, klinkt het. In 2011 werd het hele restaurant gestript en opnieuw ingericht. Er was altijd wel iets dat veranderde. Twee jaar geleden was dat nog het terras en tijdens de sluiting door de coronamaatregelen werd de gevel aangepakt met het project Design in shops van stad Kortrijk.

Geen foodtruck

Vijf jaar geleden vierden Karel en Herlinde de 20ste verjaardag van hun restaurant. “We gaven een feest voor meer dan 300 mensen in een leegstaand pand naast de deur. Dit jaar zouden we op 11 juli het zilveren jubileum van het restaurant vieren. We verwachtten nog meer volk en kozen met Kortrijk Xpo voor een grotere locatie. Dat kan nu niet. We gaven gratis desserts tijdens het verjaardagsweekend en kijken uit om binnen vijf jaar dan uitgebreid onze 30ste verjaardag te vieren.”

Eethuis Walle 111 zal dit jaar tijdens de vakantie vermoedelijk open blijven. “Normaal nemen we drie weken vakantie en toeren we vijf weken met onze foodtruck met vereenvoudigde restaurantgerechten op festivals zoals Dranouter en voor de crew op Kamping Kitsch. Aangezien dit alles niet kan dit jaar, zetten we de hele zomer in op ons eethuis. We vermoeden dat de mensen sneller iets zullen gaan eten dicht bij de deur.”

Momenteel verzorgt Eethuis Walle 111 dagelijks een take-away met wekelijks twee gerechten.

Info: www.walle111.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.