Restaurant Suurplas in Roeselare verbouwt in afwachting van heropening

Dominik en Sabine van Suurplas met achter hen hoe hun nieuw interieur en exterieur er zal uitzien. De stielmannen zijn momenteel had aan het werk om dat in orde te brengen. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Dominik en Sabine van Suurplas met achter hen hoe hun nieuw interieur en exterieur er zal uitzien. De stielmannen zijn momenteel had aan het werk om dat in orde te brengen. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Momenteel geven Dominik Daeninck en Sabine Wancour hun restaurant Suurplas een totale make-over. Een teken dat ze nog in de toekomst van de horeca geloven. “Maar lang mag dit niet meer duren of we krijgen straks een groot horecakerkhof.”

In april zal het 14 jaar zijn dat Dominik Daeninck (51) en Sabine Wancour (49) op het Polenplein in Roeselare de deuren van Suurplas open zwaaiden. Na bijna anderhalf decennium zijn ze dan ook een vertrouwd gezicht in de Roeselaarse horeca. En Dominik heeft ook zo zijn mening over hoe men in coronatijden met de horeca omgaat.

“Ik weet dat het niet makkelijk is om nu beslissingen te moeten nemen en dat de beste stuurlui vaak aan wal staan. Maar op dit moment werken wij louter en alleen om onze kosten te dekken. Hetgeen wij met onze takeaway verdienen moeten we aanwenden om de huur van ons pand te betalen. En dan zijn er nog de vaste kosten.”

Suurplas is gespecialiseerd in carpaccio, slaatjes, grillades en tapas, maar vond zichzelf ook een beetje opnieuw uit. “Voor onze zaak hadden we al enkele beslissingen genomen. Vroeger hadden we een vast personeelslid in dienst en hielp mijn dochter ook voltijds. We besloten om de zaak met ons tweetjes verder te zetten, in de drukke periodes doen we een beroep op flexijobs en studenten. De 55 zitplaatsen reduceerden we naar 35 en we pasten ook onze openingsuren aan. Vroeger hadden we één sluitingsdag, nu zijn we open van vrijdagavond tot en met dinsdagavond.”

De zaak kreeg ook een opfrisbeurt. “Ook dat was al gepland voor corona, maar we hebben nu gebruik gemaakt van de tweede lockdown om dat versneld door te voeren. Begin februari zouden de werken achter de rug moeten zijn.”

Lockdownfeestjes

Dominik hoopt dat de horecazaken zo snel mogelijk weer geopend kunnen worden. “Toen wij na de eerste lockdown de deuren mochten openen hebben wij alle veiligheidsmaatregelen strikt in acht genomen. Ik heb het dan ook moeilijk met mensen die dat niet doen. Er mocht ook wat meer controle geweest zijn. Want nu zijn we in een tweede lockdown beland en een derde zou wellicht voor heel wat zaken fataal worden. Het zijn ook niet wij die lockdownfeestjes organiseren of op reis gaan naar de rode zones…”

Te groot afhaalaanbod

“Ik heb mijn grieven ook al eens op papier gezet naar onze lokale politici, maar ook naar minister Diependaele. In de eerste lockdown kregen we 160 euro per dag. Als ik nu mijn berekeningen maak moeten we het nu met de helft doen. Men vergelijkt ook met periodes van vorig jaar. In plaats van de jaaromzet door 12 maanden te delen, gaat men maand per maand vergelijken en krijg je een vergoeding op basis van de omzet van toen. Maar in januari waren we vorig jaar bijvoorbeeld drie weken met vakantie… Dan haal je natuurlijk niet veel omzet.”

Dominik en Sabine zetten ook in op takeaway.

“Maar dat is een doekje voor het bloeden. En het aanbod is ook te groot. Ons laten heropenen is de enige oplossing.” (WVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier