Restaurant in Langemark-Poelkapelle opent voor studenten: “Maar ze moeten eigen eten meebrengen”

Ann Deraedt (52) en Bart Vlamynck (52), uitbaters van Eetkaffee Steenstraete in Bikschote © TP
Redactie KW

Studenten hebben meer dan ooit nood aan ‘samen’ blokken. Fuifzalen, kerken en ontmoetingscentra: gemeenten zijn zo creatief mogelijk in het vinden van veilige ruimtes. In Langemark-Poelkapelle toont ook de zwaar getroffen horeca zich solidair.

Ann Deraedt (52) en Bart Vlamynck (52), uitbaters van Eetkaffee Steenstraete in Bikschote, organiseren een afhaaldienst in het weekend en stellen nu in de week hun restaurant open voor studenten. “We hebben plaats voor 20 studenten, die op voldoende afstand van elkaar kunnen zitten”, vertelt Bart.

“We merkten dat er enorm veel vraag is naar ruimtes om veilig samen te blokken. De studenten moeten eens uit hun kot en hebben nood aan sociaal contact. We kregen al tips van de gemeente rond hygiëne en veiligheid. De studenten moeten bijvoorbeeld voor een hele week reserveren en krijgen een vaste plek toegewezen. Ze worden opgesplitst in groepjes van 5, zodat elke groep hetzelfde toilet gebruikt. Elke student moet eigen eten en drank meebrengen, en een mondmasker dragen wanneer ze door het restaurant wandelen. Buiten is er voldoende ruimte op ons terras om even te ontspannen.”

Veel studenten gingen voor de coronacrisis vaak naar grotere buurgemeenten om er te studeren, maar nu kan dat dit niet. Het landelijke Langemark-Poelkapelle bekijkt nu de mogelijkheid om een kerk te gebruiken, omdat de culturele centra al bezet zijn door de buitenschoolse kinderopvang.

Ieper vond de meeste ruimte in fuifzaal Fenix. Tien plaatsen worden voorbehouden voor studenten uit kwetsbare thuissituaties. Er gelden strenge voorwaarden, waaronder hoesten en niezen in de elleboog, eigen papieren zakdoeken meenemen, op dezelfde plaats zitten en een verbod op het delen van materiaal. Als blijkt dat het niet mogelijk is de voorwaarden na te leven, wordt het blokcentrum opgeschort. Omdat niet iedereen er een plekje kan reserveren, richt JONGCD&V een digitaal blokcentrum op met ‘studiezaal’ en ‘koffieruimte’, waar je met andere studenten kan pauzeren.

Poperinge vond plaats in een dienstencentrum en kunstacademie; Zonnebeke en Heuvelland in ontmoetingscentra.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier