Residentie Pitthem met ruime kamers en assistentiewoningen: “Hier geen doodse stilte”

Directeur Inge Van Den Bussche wil inzetten op persoonsgerichte zorg en een lokaal engagement. © Jan
Redactie KW

Op 29 september opent zorgverstrekker Orpea met Residentie Pitthem een nieuw woon-zorgcentrum en assistentiewoningen in Pittem, waarbij ingezet wordt op lokale verankering en aangenaam wonen. Wij gingen langs en spraken met kersvers directeur Inge Van Den Bussche.

“Ondanks het feit dat de coronacrisis behoorlijk wat roet in het eten gegooid heeft, zijn we blij dat we op 29 september de eerste bewoners in onze nieuwe Residentie Pitthem zullen mogen verwelkomen” opent directeur Inge Van Den Bussche. “De opening was oorspronkelijk vroeger voorzien, maar corona heeft er anders over beslist. Het spreekt voor zich dat de omstandigheden ver van ideaal zijn om een nieuw woon-zorgcentrum en assistentiewoningen te openen, maar we kunnen desondanks niet klagen over de interesse. Door corona kunnen we geen opendeurdag houden, maar heel wat mensen hebben ons al gecontacteerd voor een persoonlijke rondleiding en concrete informatie. Er zijn overigens al een aantal mensen ingeschreven om in het WZC hun intrek te nemen. We plannen wel nog een aantal rondleidingen voor de dokters uit de omgeving. Wat de coronamaatregelen betreft, hebben we binnen Orpea beslist weer bezoek per twee op de kamers van onze bewoners toe te laten, uiteraard met inachtneming van bepaalde regels qua afstand en hygiëne. We willen zo de eenzaamheid tegengaan en optimaal inzetten op het sociaal welzijn van onze bewoners.”

Licht en ruimte

“Wanneer je door onze gebouwen loopt valt het iedereen meteen op dat er veel licht een ruimte is. We hebben in het WZC 47 kamers met elk een groot raam en ruime badkamer. Daarnaast hebben we 25 comfortabele assistentiewoningen met een ruime leefruimte, een grote badkamer en slaapkamer, waarbij een vijftal zelfs twee ruime slaapkamers heeft. Elke woning heeft ook een terras. De bewoners bepalen zelf van welke hulp of diensten ze gebruik wensen te maken. Het WZC heeft naast een grote eetzaal ook een ruime cafetaria, restaurant en bar, waar de bewoners van de assistentiewoning desgewenst kunnen komen eten en de bewoners van het WZC met familie kunnen zitten.”

Iedereen die een handje wil komen toesteken, is van harte welkom

“Wat het eten betreft, beschikken we over een zeer ruime eigen keuken, dus alle maaltijden worden ter plaatse bereid. We denken uiteraard ook aan de persoonlijke zorg en het comfort van onze bewoners. Zo hebben we een grote kine-ruimte waar onze bewoners terecht kunnen voor de nodige beweging of voor een revalidatie na een ziekenhuisopname. In eerste instantie werken we met een externe kinesist, maar het is de bedoeling om zo snel mogelijk een eigen kine in dienst te nemen. We hebben ook een kapsalon, waar de bewoners ook terecht kunnen voor een manicure of pedicure. Op de gesloten afdeling hebben we een gezellige snoezelkamer, die zeer heilzaam kan werken voor de bewoners.”

Residentie Pitthem met ruime kamers en assistentiewoningen:

“Ik heb er bewust voor gekozen om in een kleinschalig project aan het werk te gaan omdat ik lokale verankering en engagement, gecombineerd met een persoonlijke zorg, zeer belangrijk vind. Ik ben dan ook blij dat onze hoofdverpleegkundige Niels Debie en ik op dat vlak op dezelfde golflengte zitten. We zetten dan ook vol in op zorg op maat. Dit betekent concreet dat niet vooraf bepaald wordt hoe laat de bewoners moeten opstaan, eten of zich moeten ontspannen, maar dat dit alles in onderling overleg gebeurt. Elke dag kan er als het ware anders uitzien. Ik wil al onze bewoners ook persoonlijk leren kennen. Ik bedoel niet alleen hun naam, maar ook wie ze zijn, hun kinderen, kleinkinderen en noem maar op. Naast de aandacht voor de zorg wil ik onze residentie integreren in het Pittemse dorpsleven. De naam Pitthem, de oude schrijfwijze van de naam van de gemeente, is hier al een eerste kleine stap in. Ik heb ook al gemerkt dat Pittem een sociale gemeente is en ik wil hier zeker bij aansluiten. Ik wil dan ook inzetten op een samenwerking met de scholen, muziekverenigingen, kunstverenigingen,… Voor onze dagelijkse werking zijn vrijwilligers een grote hulp en ook op dat vlak wil ik een beroep doen op de Pittemnaren. Iedereen die een handje wil komen toesteken achter de bar, tijdens bepaalde activiteiten of gewoon om samen met onze mensen te gaan wandelen, is van harte welkom en mag altijd contact met mij opnemen. Dit alles zal er voor zorgen dat er leven in de brouwerij komt. Ik haat het wanneer ik in een rusthuis binnenkom waar overal een doodse stilte heerst. Hier zal altijd de radio spelen en wil ik de mensen horen praten en zich amuseren. Ik wil dus altijd wat ambiance in onze gebouwen.”

Korting mogelijk

“Uiteraard heeft zorg ook bij ons een prijs. De dagprijs in het WZC varieert tussen 77 en 86 euro, maaltijden en zorg inbegrepen. Voor de assistentiewoningen bedraagt deze gemiddeld 50 euro. Ik kan wel verklappen dat er voor de snelle beslissers korting voorzien is.”

(Jan Goossens)

Wie meer informatie of een rondleiding wenst, kan de directeur contacteren via 0491 15 46 05 of i.vandenbussche@orpea.net.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.