Residentie De Gilde in Brugge krijgt stilaan vorm

Community Building de Gilde / Koen Demeyer en Pieter Declerck. © DC
Redactie KW

Zaterdag stelde Beweging.net, het voormalige ACW, nog een laatste keer ‘de Gilde’, zijn lokalen aan de Oude Burg, open. Al wie op één of andere manier betrokken is geweest bij dit monument uit de Brugse werknemersgeschiedenis was welkom, net als wie nieuwsgierig was naar Residentie De Gilde, het woonproject dat stilaan vorm krijgt op die site.

De ‘vzw Community Building’ realiseert er een dertigtal wooneenheden. Het project richt zich specifiek tot 50-plussers die een stek zoeken waar zij hun levensavond kunnen doorbrengen. Er wordt naar een betaalbaar project gestreefd. Terwijl de laatste bezoekers die nog even herinneringen ophalen aan ‘de Gilde’ stilaan afscheid nemen van de plek waar ontelbare Bruggelingen mee verbonden waren, neemt Pieter Declerck van ‘Community Building’ ons mee doorheen het gebouw dat zich stilaan opmaakt voor zijn nieuwe roeping.

De historische gebouwen aan de straatkant van de Oude Burg krijgen een invulling met zes appartementen waarin een aantal waardevolle bouwelementen behouden blijven.”, aldus Declerck. “Zo is er een trap met historische waarde die weliswaar niet meer als trap zal benut worden, maar toch op een creatieve manier een plaats krijgt in het geheel. De inrichting van de wooneenheden nemen wij overigens helemaal voor onze rekening, tot het voorzien van gordijnen toe.”

Achter het hoofdgebouw, waar recente gebouwen zonder architecturale waarde gesloopt worden, komen nog een dertigtal appartementen. Recent werden aan de plannen nog wijzigingen aangebracht om te voldoen aan alle eisen en verwachtingen. Zo werd de bouwhoogte beperkt, om vanuit de groene, open ruimte tussen de oude gebouwen en de nieuwbouw, een doorkijk te bekomen naar de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

“Op die open ruimte, toegankelijk vanuit de Kartuizerinnenstraat, zal een ondergrondse parking met autolift bereikbaar zijn”, verduidelijkt Pieter Declerck. “De bewoners van de appartementen zullen zonder enige technische aanpassing op elk moment de keuze kunnen maken om gebruik te maken van de diensten die kenmerkend zijn voor een assistentiewoning. Wij voorzien de aanstelling van een woon-assistent die de bewoners begeleidt in de mate waarin zij dit wensen. Daarnaast maken wij afspraken met het Wit-Gele Kruis omtrent bijstand bij noodsituaties.”

Declerck heeft er alvast alle vertrouwen in. “Wij hopen ten laatste begin volgend jaar de eerste bewoners te verwelkomen! Drie van de zes appartementen aan de straatkant zijn inmiddels verkocht. Voor het dertigtal nieuwbouwflats hebben zich al meerdere kandidaten aangemeld.”

Achterin, op de koer bij de Kartuizerinnenstraat, prijkt nog altijd de boomtronk die verwijst naar de betreurde bisschop Oscar Romero. Welk lot het kunstwerk in dit verhaal beschoren is, wist Pieter Declerck ons niet te vertellen. Hopelijk weet Beweging.net het antwoord op die vraag.

(PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier