“Reserveren gebeurt voortaan volautomatisch”

Schepen Geert Bossuyt en Kris Deronne aan de ingang van het kampeerterrein voor mobilhomes. (foto LVW)©Luc Vanthuyne
Schepen Geert Bossuyt en Kris Deronne aan de ingang van het kampeerterrein voor mobilhomes. (foto LVW)©Luc Vanthuyne
Redactie KW

Tegen de start van het nieuwe seizoen krijgt het kampeerautoterrein op recreatie-eiland De Balokken een nieuw betaal- en reservatiesysteem. Het huidige dateert van 2012. “Als je een plaatsje gereserveerd hebt, scant een ANPR-camera de nummerplaat van je camper en opent de slagboom zodra je komt aangereden”, vertelt Kris Deronne van de dienst Toerisme.

De installatie van het nieuwe betaal- en reservatiesysteem zal gebeuren door de firma Cegeka uit Hasselt. Die is gespecialiseerd in parkeer- en toegangscontrolesystemen. De aanpassing van de bestaande betaalinfrastructuur en het opzetten van het onlinereservatiesysteem kost 36.179 euro, btw inbegrepen. Er zijn acht plaatsen.

Momenteel is enkel betaling met muntstukken mogelijk, wat onpraktisch is voor de gebruiker. “Velen hebben niet zoveel muntstukken op zak en er is altijd een risico op inbraak of vandalisme aan de betaalzuil”, vertelt Kris Deronne. “Na betaling krijgt de gebruiker ook geen ticket, waardoor sluitende controle op de maximum verblijfsduur in praktijk een moeilijke zaak bleek te zijn.”

“Je zal nu online kunnen reserveren, maximale verblijfsduur blijft 72 uur”

“Onze infobalie krijgt ook heel frequent van campereigenaars die onderweg zijn de vraag of er vrije plaatsen zijn op het terrein. Tot dusver konden we dit niet verzekeren, want bij aankomst kon die plaats al ingenomen zijn door een andere camper die er ondertussen aankwam. Niet echt klantvriendelijk dus.”

“Met het nieuwe systeem zullen bezoekers met hun bankkaart kunnen betalen”, zegt schepen van Toerisme Geert Bossuyt (SP.A). “Meer nog: ze zullen vooraf online kunnen reserveren op onze website. Er komt aan de ingang ook nog een terminal, waar mensen zonder een smartphone of tablet, een plaatsje kunnen vastleggen. De overstap naar een volledig onlinesysteem leek ons nog net iets te vroeg.”

Geen misbruiken meer

“De maximum verblijfsduur van 72 uur blijft gelden. We willen namelijk zoveel mogelijk bezoekers de kans geven om onze stad en regio te komen ontdekken. Bezoekers kunnen tijdens hun verblijf ook vrij het terrein op- en afrijden met hun camper als ze dat willen: hun plaatsje blijft tijdens hun afwezigheid verzekerd. Kort vóór de vastgelegde betaalde verblijfsduur verstrijkt, zal de bezoeker hiervan melding ontvangen. Misbruik is niet langer mogelijk: bij overschrijding van de verblijfsduur wordt een boete aangerekend.”

Het zal dus voor sommigen gedaan zijn om er te blijven staan. Het huidige tarief is 10 euro voor maximum 72 uur verblijf, stroomvoorziening inbegrepen. De laatste tariefverhoging dateert van jaren terug. Er komt een nieuw tarief: 8 euro voor maximum 24 uur, 12 euro voor twee dagen, 15 euro voor maximum 72 uur. Of hoe langer je blijft, hoe voordeliger de prijs die je per dag betaalt.

“Het voordeel is dat het systeem vanop afstand te bedienen is door een medewerker van de dienst Toerisme”, aldus Kris Deronne. “Bovendien krijgen we een beter zicht op het profiel van wie op het kampeerautoterrein verblijft, dankzij een statistische rapporteringstool. Bezoekers kunnen we bij reservatie ook toeristische info of belangrijke meldingen meegeven, zodat ze hun bezoek beter kunnen voorbereiden.” (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier