Reservatiesysteem voor strand van Oostende werkt: “Er was nog plaats over”

Het grootste deel van de bezoekers hield zich aan de richtlijnen. © TV
Redactie KW

Het intussen bekende aanmeldingssysteem voor een plekje op het strand van Oostende kende een vlotte start. Technische problemen waren er niet, uiteindelijk vielen zowat 9.300 aanmeldingen te noteren. Toch kwamen er enkele achterpoortjes naar boven. “Het is niet de bedoeling om de stranden hermetisch af te sluiten”, geeft het kabinet van burgemeester Tommelein mee.

Wie op het strand van Oostende tussen het Zeeheldenplein en de Venetiaanse Gaanderijen wou liggen, werd verzocht zich te registreren. Uiteindelijk mocht Toerisme Oostende maar liefst 10.500 aanmeldingen noteren. Op zich een hoog cijfer, toch bieden de drie strandzones plaats aan zowat 15.000 badgasten – er was dus nog plaats over.

Met het zomerse en verlengde weekend voor de boeg, stond het systeem voor haar grote examen. Toegegeven: technisch gezien werkte het systeem prima. De barcodes werden vlot gescand. Wie per abuis bij de verkeerde strandzone trachtte aan te melden, werd vriendelijk doorverwezen door leden van het Zomerteam, een ploeg van honderd stewards die bezoekers wegwijs maakt.

Zelfs zonder reservatie het strand op

“Wij reserveerde ons plekje woensdag al, van bij de start van de reservaties”, laten Stijn en Mieke uit het Limburgse Diepenbeek optekenen. “We komen hier met ons zoontje op vakantie en het zou sneu zijn mochten we niet op het strand kunnen.”

Nochtans moet je niet voor alle Oostendse stranden reserveren: voorbij hotel Thermae Palace richting Middelkerke zijn alle stranden vrij te bezoeken, net als op Oosteroever. “Is dat zo?”, vragen Stijn en Mieke ons. “Dat wisten we niet. Misschien kunnen we een volgende keer tot daar wandelen.” Wie evenmin op de hoogte was van het reservatiesysteem waren enkele buitenlandse toeristen, zoals Duitsers of Fransen.

Maar zelfs wie geen aanmeldingsbewijs op zak heeft, hoeft niet te panikeren. De stewards van het Zomerteam kunnen via een badge en scansysteem te bezetting op het strand controleren en op die manier alsnog bezoekers toelaten.

Achterpoortjes

Toch kent het systeem enkele achterpoortjes. Wie zegt een drankje te willen nuttigen bij één van de beach bars, hoeft geen reservatie voor te leggen en kan zo doorlopen tot op het strand. “We rekenen wel op de verantwoordelijkheid en eerlijkheid van de strandgasten”, klinkt het bij het Zomerteam. En tussen de toegangsposten in kan je ook onder de balustrade kruipen om zo ongecontroleerd het strand te betreden.

Conclusie: de idee en de basis van het aanmeldingssysteem werkt. Het overgrote deel van de badgasten registreerde zich en ging gespreid op het strand. Toch is het principe niet helemaal waterdicht. “Maar dat wisten we. Het doel was vooral om de grote massa te spreiden en daar zijn we in geslaagd”, geeft het kabinet van burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) mee.

“Er zullen er altijd zijn die door de mazen van het net glippen, maar dat hoeft geen groot probleem te zijn. Globaal bekeken is er een overgrote meerderheid die zich aanmeldt. Bovendien houden ons Zomerteam en commandocentrum alles goed in de gaten, we schakelen ook een drone in om te spreiding van het volk op het strand gade te slaan.”

(TVA/foto TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier