REPORTAGE West-Vlamingen fietsen in Oeganda voor het goede doel

Redactie KW

Een groep werknemers van Brussels Airlines, onder wie een tiental West-Vlamingen, zijn de voorbije week naar Oeganda gereisd om er 450 km te fietsen voor het goede doel.

De deelnemers zijn vertrokken aan de legendarische bron van de Nijl en kwamen aan in het Murchison Falls nationaal park in het noorden van het land. Op zaterdag 1 februari reisden 13 Belgische CEO’s, onder wie Jacques Borlée, Christian Van Thillo van De Persgroep, Bob Verbeeck van Golazo, Geert Noels van Econopolis en Hans Bourlon van Studio 100 de groep achterna om er samen met Brussels Airlines CEO Bernard Gustin en televisievedette Tom Lenaerts de laatste vier dagen van de fietstocht mee uit te rijden.

Concert Piet Goddaer

Op de laatste dag van de trip gaf Piet Goddaer (Ozark Henry) een concert voor de groep op het afsluitingsevent in het Murchison Falls park.

De fietstocht door Oeganda is al de tweede editie van Bike for Africa. In november 2011 fietste een eerste groep van Brussels Airlines werknemers 300 km van Kigali (Rwanda) naar Bujumbura (Burundi) en zamelde 93.000 euro in voor het goede doel. Dit jaar wil Brussels Airlines meer dan 100.000 euro inzamelen waarvan een deel naar zorgcentrum De Engelbewaarder in Aartrijke gaat .

Verschroeiende zon

Wanneer we de derde dag het fietskamp binnenrijden, zien we een en al bedrijvigheid. Kettingen worden gecontroleerd, de koks serveren een stevig ontbijt, zonnecrème wordt duchtig gesmeerd en de energiedrankbussen worden gevuld. En dat is nodig want het grootste gedeelte van de tocht gaat off-road en onder een verschroeiende Afrikaanse zon.

Bruggeling

Ward Bonduel (29) is een Bruggeling die de Afrikaanse hitte best gewoon is. “Ik werk voor Brussels Airlines in Congo. Ik ben in Lubumbashi commercieel directeur voor Corongo dat eigenlijk een dochtermaatschappij is van Brussels Airlines. Ik weet dus wat Afrikaanse hitte is. Twee jaar geleden reed ik ook mee in de eerste Bike for Africa maar ik vind het nu lastiger. De ritten zijn langer en bedragen tussen de 80 en 110 kilometer per dag. Daarenboven gaat 80% van de afstand off-road en slechts 20% op gewone wegen. Dat maakt het technisch moeilijker en valpartijen komen nu ook meer voor. Jaja, ik heb er ook al gelegen (lacht) maar gelukkig zonder erg want ik fietste maar aan vijf km per uur.”

Warmste maand

“Februari is in Oeganda de warmste maand en dat laat zich ook voelen. Veel deelnemers hebben het daar lastig mee en we moeten constant drinken om uitdroging te voorkomen. De hoogte speelt ook in het nadeel van de groep want op 1.500 meter gaat alles een beetje moeizamer dan op zeeniveau. Maar opnieuw heb ik daar minder last van want Lubumbashi waar ik woon, ligt op dezelfde hoogte. Iedere zondagmorgen gaan we trouwens met enkele vrienden fietsen. We maken dan steevast een tochtje van een veertigtal kilometer en dat was eigenlijk mijn voorbereiding. Enkel de laatste maanden heb ik in de fitness een beetje spinning gedaan en bijgetraind op de loopband.”

Met dank aan broer

“Deelnemers betalen om mee te doen en brengen 2.500 euro per persoon in. Iedereen zoekt dus sponsors en daarvoor moet ik zeker mijn broer bedanken. Pieter heeft een KBC-verzekeringskantoor in Loppem en hij heeft voor het grootste deel van mijn sponsoring gezorgd.”

“‘s Avonds is er geen tijd om lang te blijven pakken: een pintje en snel in bed want de volgende dag wacht opnieuw een lastige rit. Maar wanneer Ozark Henry de laatste avond een concert zal geven dan zullen we wel uit de bol gaan.”

(Peter Soete)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.