REPORTAGE Stormloop op containerpark in Oostende

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Om klokslag 10 uur openden de poorten van het containerpark in Oostende na twee weken voor het eerst. Meteen vormde zich een lange rij wachten. Sommigen stonden er zelfs al van 8 uur. “Kom niet vandaag als het niet nodig is”, richt schepen Björn Anseeuw zich tot de Oostendenaars. Lees hier hoe het zit in jouw gemeente.

Heel wat mensen moeten momenteel verplicht thuis blijven omwille van de coronamaatregelen. Dat zorgt ervoor dat er tijd is om allerhande klusjes in huis op te knappen. De meesten maken dan ook gretig gebruik van die tijd om dat te doen.

Maar klusjes opknappen zorgt ook voor afval. Twee weken geleden gingen de containerparken echter verplicht dicht omwille van de coronacrisis. Dat zorgde ervoor dat heel wat mensen het afval van hun opknapwerk opstapelden.

Vijf auto’s per keer

De Vlaamse regering besliste echter dat op dinsdag 7 april de containerparken opnieuw de deuren mochten openen, met het in acht nemen van de veiligheidsvoorschriften uiteraard. In Oostende schoven de eerste wagens al aan om 8 uur, twee uur voor de opening. “Zelf was ik hier om 8.30 uur om toch maar de eerste te zijn. Maar er stonden al enkele wagens voor me. Het zorgde echter wel dat ik met de tweede vloot mee naar binnen kon. Ik ben momenteel bezig met verbouwingen en ben blij dat het containerpark weer opengaat, want het bouwafval stapelde zich op”, vertelt Gino Vanhaverbeke ons in een reactie.

https://www.youtube.com/watch?v=G1_LJGj3P6k

Er gelden bijzondere maatregelen in het containerpark van Oostende. Zo mogen maar vijf auto’s per keer het terrein oprijden. Dat zorgt voor langere wachttijden dan normaal. Schepen voor Openbaar Domein Björn Anseeuw (N-VA) ging ter plaatse poolshoogte nemen.

“Momenteel verloopt alles vrij ordentelijk. Er staat inderdaad een lange wachtrij, maar mensen blijven niet langer dan nodig binnen”, vertelt de schepen. “Mensen worden gevraagd om niet langer dan een kwartier in het containerpark te blijven. Momenteel laten we maar vijf bezoekers per keer binnen in ons containerpark. Daarnaast moeten bezoekers zich er ook van bewust zijn dat ze alleen moeten komen. Het is niet de bedoeling dat een bezoek aan het containerpark een gezinsuitstap wordt.”

REPORTAGE Stormloop op containerpark in Oostende
© JRO

In normale omstandigheden steken de parkwachters een handje toe bij zware stukken afval, dat kan nu niet. “Parkwachters mogen niet helpen bij het uitladen van goederen”, gaat de schepen verder. “Die maatregelen gelden om besmetting te voorkomen en om uiteraard de ‘social distancing’-regels te blijven respecteren. Het is erg belangrijk dat men ook weet dat je met herbruikbare goederen voor de kringloopwinkel en asbest momenteel niet terechtkan in het containerpark. Deze twee soorten afval krijgen we door de coronacrisis momenteel niet verwerkt.”

Voor wie de instructies van de parkwachters niet volgt, geldt nultolerantie

Alle bezoekers die in de wachtrij staan aan te schuiven moeten volgens de regels in hun wagen blijven zitten. “Ze mogen er niet uit tot ze het park zijn binnengereden. In het park moet men de instructies van de parkwachters volgen. Het kan niet de bedoeling zijn dat twee of drie bezoekers aan dezelfde container hun afval gaan deponeren. Voor wie de instructies van de parkwachters niet volgt, geldt nultolerantie. De politie zal zeer kordaat zal optreden als dat nodig zou zijn“, klinkt het.

“Vanuit de stad zorgen we ervoor dat alle leuningen van de containers en ook de toegangscontrole elke 30 minuten gereinigd worden. De basis blijft echter nog altijd om enkel naar het containerpark te komen als dat echt nodig blijkt. Het feit dat we maximum vijf bezoekers binnen kunnen laten in het containerpark betekent ook dat we veel minder bezoekers kunnen binnenlaten dan dat dat normaal het geval zou zijn”, aldus de schepen.

REPORTAGE Stormloop op containerpark in Oostende
© JRO

Ook ploegbaas Jacob Vandendriessche was ter plaatse om zijn medewerkers een hart onder de riem te steken in de huidige situatie. “Iedereen was meteen bereid om weer aan de slag te gaan”, klinkt het bij Jacob.

“Momenteel hebben we vijf medewerkers aan de slag in het containerpark. In normale omstandigheden kunnen we 30 wagens per keer aan. Ook al kunnen er door de huidige situatie amper vijf wagens per keer binnen, dat zijn evenveel personeelsleden als in een normale situatie. Onze personeelsleden hebben duidelijke instructies meegekregen van wat wel of niet kan en die regels dienen ze ook strikt op te volgen.”

https://www.youtube.com/watch?v=rFH5HeiZ3Bs

Tony Kramar maakte van de gelegenheid gebruik om wat klusjes thuis op te knappen. “Ik werk als glaszetter en ben momenteel technisch werkloos door de coronacrisis”, vertelt hij.

Ander containerpark opent woensdag

“Daardoor heb ik voldoende tijd om resterende bouwwerken bij mij thuis af te werken, maar ik kon eigenlijk niet meer verder. Het bouwafval stapelde zich op doordat het containerpark gesloten was. Nu het containerpark de deuren weer opende, betekent dat voor mij goed nieuws. Eindelijk kan ik verder werken. Voor mij worden het vandaag een tweetal ritjes. Hoe lang ik moest wachten om binnen te rijden? Een goed uur. Ik was al van 9.30 uur aan het aanschuiven en om ruim 10.30 uur was ik binnen. Maar ik vrees voor de mensen die helemaal achteraan staan aan te schuiven dat ze iets meer tijd zullen nodig hebben tegen dat ze voor de poort staan.”

REPORTAGE Stormloop op containerpark in Oostende

De politie hield een oogje in het zeil ter hoogte van het containerpark.

“Als we zouden zien dat de wachtrij te lang wordt, dan heeft de politie de instructie gekregen om de Zandvoordestraat vrij te houden en mensen er op attent te maken dat ze momenteel niet naar het containerpark kunnen. Daarom vraag ik ook aan alle Oostendenaars om niet allemaal vandaag naar het containerpark te komen. Als men het kan uitstellen, doe dat dan. Het zal je veel tijd besparen. Ik verwacht dat het aantal bezoekers de komende dagen zal dalen. Ook het containerpark op de Vuurtorenwijk opent woensdag opnieuw de deuren”, besluit de schepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten